Robotica Ai-Da se obratila britanskom parlamentu: "Iako nisam živa, stvaram umjetnost"

3
Hina
Robotica Ai-Da se obratila britanskom parlamentu: "Iako nisam živa, stvaram umjetnost"
Foto: EPA - EFE / Robotica Ai-Da

"Umjetnica robot" nazvana Ai-Da rekla je britanskim zastupnicima da može stvarati umjetnost unatoč tome što je umjetno stvorenje, dok je govorila na parlamentarnoj raspravi o tome kako će nove tehnologije utjecati na kreativne industrije.

Opisana kao "prvi ultra-realistični humanoidni robot umjetnik na svijetu", Ai-Da se pojavila u jednoj od prostorija parlamenta obloženoj drvom, noseći kratku crnu periku i traper tregere.

Sa ženskim humanoidnim licem i otkrivenim robotskim rukama, Ai-Du su napravili znanstvenici na Sveučilištu Oxford i nazvali je prema britanskoj matematičarki i računalnoj pionirki Adi Lovelace. Odgovarala je na pitanja uz šefa Ai-Da projekta i direktora umjetničke galerije Aidana Mellera u televizijskoj sekvenci kojoj su domaćini bili komunikacije Doma lordova i Digitalni odbor.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Kompanija Elona Muska predstavila robota Optimusa: Njegove mogućnosti su nezamislive

Kompanija Elona Muska predstavila robota Optimusa: Njegove mogućnosti su nezamislive

"Ja sam i ovisim o kompjutorskim programima i algoritmima. Iako nisam živa, stvaram umjetnost", rekla je Ai-Da kad je upitana kako se njezina djela razlikuju od onih koja stvaraju ljudi. Ai-Da je stvorila seriju radova, uključujući i sliku pokojne kraljice Elizabete, a njezini radovi prikazani su na izložbama i u galerijama.

Odbor je čuo od humanoidnog robota, kao i od stručnjaka iz umjetničke industrije i profesora, o učincima tehnologije na radnike u kreativnoj industriji. Odgovarajući na prvo pitanje odbora o tome kako slika slike, Ai-Da je rekla da joj u slikanju na platnu pomažu Al algoritmi, kamera smještena u očima i robotske ruke.

Ai-Da je također objasnila kako joj je "analiziranje velikog korpusa teksta" u identifikaciji zajedničkog sadržaja i poetskih struktura omogućilo da piše nove pjesme. "Kako se to razlikuje od čovjeka je svijest; nemam subjektivna iskustva iako mogu o njima govoriti", rekla je Ai-Da. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije