Novi detalji s Jonhsonove zabave: Pilo se do iznemoglosti, a DJ je bila..

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji s Jonhsonove zabave: Pilo se do iznemoglosti, a DJ je bila..
Foto: ft.com / Boris Johnson

Dan prije sahrane princa Philipa, u Downing Streetu 10 pilo se i plesalo do ranojutarnjih sati, najnoviji su navodi povezani s aferom o tulumima koji su se održavali tokom lockdowna u uredu Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije.

Sahrana princa, vojvode od Edinburgha, održan je u privatnoj kapelici u dvorcu Windsor u subotu 17. aprila prošle godine. Kraljica, u crnini u kapelici koja sjedi sama kako bi održala socijalnu distancu, postala je jedna od ključnih fotografija lockdowna.

Iako je okupljanje bilo zabranjeno mjerama protiv širenja koronavirusa, a zemlja je bila u periodu nacionalne žalosti, dan prije sahrane održala su se dva okupljanja u Downing Streetu 10, prenio je Telegraph.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Savjetnici i državni službenici optuženi su da su 16. aprila 2021. pili do ranih jutarnjih sati i plesali u podrumu kuće Borisa Johnsona. Očevici su rekli da je osoblje plesalo uz muziku koju je puštala posebna savjetnica vlade Shelley Williams-Walker. Jedna od osoba koja je prisustvovala zabavi rekla je da je te noći Williams-Walker dobila nadimak 'DJ SWW', zbog svojih inicijala. William-Walker još nije demantirala tu tvrdnju.

Telegraph prenosi da su se neki ''zabrinuli da se previše vina prolilo po tepihu u podrumu'' dok je ''jedna osoba slomila dječju ljuljačku premijerovog sina Wilfreda''.

Vina nije bilo dovoljno jer je prema očevicima jedna od osoba sa zabave otišla s kovčegom u trgovinu kako bi kupila još vina.

Telegraph je prenio: "Neko je poslan u trgovinu Co-op na Strandu, prometnu ulicu u blizini, s kovčegom koji je potom napunjen bocama vina i vraćen u Downing Street."

Prostorija ispod glavnog stana Johnsona imala je ograničenu ventilaciju, što je izložilo one koji su prisustvovali zabavi riziku od širenja COVID-19.U Engleskoj su 12. aprila neka ograničenja izolacije ublažena, no okupljanja na otvorenom i dalje su bila ograničena na šest osoba ili osobe iz dva domaćinstva, dok su okupljanja na zatvorenom bila ograničena na osobe iz istog domaćinstva ili iz takozvanog ''balona podrške''.

U Downing streetu su se dan prije sahrane održale dvije proslave. Jedna od tih obilježila je odlazak premijerovog direktora komunikacija Jamesa Slacka koji je odlazio da postane zamjenik urednika u novinama The Sun. Drugi tulum – onaj u podrumu – bio je za jednog od Johnsonovih osobnih fotografa i njemu su prema izvještajima prisustvovali uglavnom mlađi članovi osoblja.

Svjedoci tvrde da se alkohol pio prekomjerno te su se obje strane s tuluma spojile u vrtu kako je večer odmicala čineći grupu od 30 ljudi.

Johnson tog dana nije bio u Downing Streetu, poručio je glasnogovornik vlade jer je otputovao u svoju seosku rezidenciju Chequer u četvrtak navečer gdje je ostao do subote. Slack je priznao da se zabava održala te je rekao da se ona ''nije trebala dogoditi u vrijeme kada se dogodila''.

''Duboko mi je žao i preuzimam punu odgovornost'', rekao je. Glasnogovornik Downing streeta rekao je o događanju za Slacka da se posljednji dan održao ''oproštajni govor'' za odlazećeg člana osoblja.

Pozivi za ostavkom premijera nastavljaju se nakon e-maila koji je procurio u javnost u kojem je njegov tajnik Martin Reynolds pozvao stotinu članova osoblja na zabavu u kojoj su trebali donijeti vlastito piće. Premijerovo izvinjenje nije bilo dovoljno za javnost posebice nakon navoda o još barem šest okupljanja tijekom lockdowna. No, premijer i ostali članovi osoblja nadalje odbijaju komentirati medijske navode dok viša državna službenica Sue Grey ne objavi izvještaj svoje istrage o zabavama i kršenju pravila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije