Krivična prijava protiv premijera V. Britanije koji je partijao za vrijeme lockdowna

1
Radiosarajevo.ba
Krivična prijava protiv premijera V. Britanije koji je partijao za vrijeme lockdowna
Foto: ft.com / Boris Johnson

Poslanici Laburističke partije prijavili su britanskog premijera Borisa Johnsona policiji zbog navoda da su najmanje dvije zabave bile održane u Dawning streetu tokom lockdowna prošle godine.

Neal Cole, laburistički poslanik pisao je komesarki londonske policije Cressidi Dick, tražeći od nje da ispita izvještaje da se premijer obratio na zabavi u novembru i dozvolio održavanje božićne zabave za osoblje u decembru, prenio je britanski list Guardian.

U to vrijeme postojala su ograničenja koja su sprečavala druženja.

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Je li otvoren put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH?

Nakon što je poslao pismo, Cole je rekao da vjeruje da je došlo do kršenja zakona.

"Većina mojih birača je poštovala pravila, oni koji nisu bili kažnjeni su. Johnson nije iznad zakona, uprkos tome što smatra da zaslužuje spcijalni tretman", istakao je on.

Barry Gardiner, bivši sekretar za međunarodnu trgovinu u sijenci, takođe je zatražio od londonske policije da sprovede istragu, dodajući da ako su se ovi događaji desili, to implicira da postoji jedno pravilo za vladu, a drugo za sve ostale.

Johnson nije eksplicitno negirao da su se održavale zabave, ali Downing street je insistirao da su sva COVID pravila ispoštovana.

Londonska policija je juče saopštila da još nije primila bilo kakve žalbe za održavanje zabava.

Sa svoje strane, bivši glavni regionalni tužilac Nazir Afzal, pozvao je na pokretanje javne istrage o pandemiji kako bi se ispitala navodna kršenja karantina na dvije zabave u Downing streetu prošle godine, kao i putovanja Dominica Cummingsa na sjeveroistok zemlje u vrijeme kada je bio savjetnik Borisa Johnsona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije