Boris Johson iznenadio izjavom: "Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana"

1
Radiosarajevo.ba
Boris Johson iznenadio izjavom: "Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana"
Print Screen / Boris Johnson

UN-ova konferencija, ključna za sprječavanje najpogubnijih učinaka klimatskih promjena počela je jutros, a njezin zadatak je obeshrabrujući zbog neuspjeha velikih industrijskih zemalja da se dogovore o ambicioznim novim obvezama.

COP26 u škotskom Glasgowu počeo je dan nakon što se G20 najvećih ekonomija nije uspio obvezati na cilj o ugljičnoj neutralnosti do 2050., rok koji je naveden kao nužan za sprječavanje najekstremnijeg globalnog zatopljenja, piše Hina.

Umjesto toga, njihovi razgovori u Rimu tek su prepoznali "ključnu važnost" zaustavljanja neto emisija štetnih plinova "do ili oko sredine stoljeća", ali nisu odredili vremenski okvir za postupno izbacivanje ugljena kod kuće te su razvodnili obećanja o smanjenju emisija metana, stakleničkog plina puno jačeg od ugljikovog dioksida.

Sramotno: NSRS jednoglasno usvojila zaključke koji negiraju genocid u Srebrenici

Sramotno: NSRS jednoglasno usvojila zaključke koji negiraju genocid u Srebrenici

Deklarirana predanost postupnom ukidanju subvencija na fosilna goriva "u srednjem roku" formulacija je koju je G20 upotrijebio na summitu u Pittsburghu još 2009. godine.

"Čovječanstvo već dugo kasni po pitanju klimatskih promjena. Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana i trebamo djelovati odmah", rekao je britanski premijer Boris Johnson na otvaranju konferencije.

"Ako danas ne shvatimo ozbiljno klimatske promjene, sutra će biti prekasno za našu djecu", poručio je Johnson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije