Boris Johnson zabrinut: Ako se u Glasgowu ne dogovorimo, sve će propasti

0
Radiosarajevo.ba
Boris Johnson zabrinut: Ako se u Glasgowu ne dogovorimo, sve će propasti
Foto: ft.com / Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u nedjelju da će "sve propasti" ako COP26 o klimi u Glasgowu ne uspije, inzistirajući na potrebi žurnog djelovanja čelnika cijeloga svijeta.

"Ako Glasgow propadne, sve će propasti", upozorio je britanski čelnik na pres konferenciji u Rimu nakon sastanka na vrhu G20. I "Pariški ugovor će se urušiti kod prve teškoće", piše Hina.

"Ostvarili smo razuman napredak na G20 (...), ali to nije dovoljno", dodao je ocijenivši da su izgledi za uspjeh međunarodne konferencije koja je u nedjelju počela u Glasgowu u Škotskoj 60 posto.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

"Izgledi za uspjeh u Glasgowu ovise o dobroj volji i o odvažnosti cijelog svijeta", istaknuo je Johnson.

"Ne budemo li odmah djelovali, na Pariški ugovor, kojem je glavni cilj ograničenje globalnog zatopljenja znatno ispod 2 Celzijeva stepena, a ako je moguće 1.5 Celzijevih stepeni, neće se ubuduće gledati kao na trenutak u kojemu je čovječanstvo prepoznalo problem, nego na trenutak kada smo se sakrili i vratili na tačku s koje smo pošli", dodao je Johnson.

UN-ova konferencija o klimi COP26 otvorena je u nedjelju navečer u Glasgowu.

Na poziv UN-a, predstavnici vlada iz oko 200 zemalja planiraju razgovarati o tome kako ljudi mogu obuzdati rast globalnog zagrijavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije