Šta je problem sa AstraZeneca vakcinom, oglasio se i Boris Johnson

2
Radiosarajevo.ba
Šta je problem sa AstraZeneca vakcinom, oglasio se i Boris Johnson
Foto: Arhiv/EPA-EFE / Boris Johnson

Vakcinu AstraZeneca odobrile su Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na osvnovu globalnoga kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 23.000 ispitanika.

No, pojavili su se slučajevi zgurašavanja krvi kod pacijenata nakon primanja ove vakcine. Zbog sumnje u učinkovitost vakcine veći broj država prestaje sa upotrebom ove vakcine.

Norveške zdravstvene vlasti saopćile su danas da iz opreza obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv covida, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvještaja o slučajevima zgrušavanja krvi.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku nešto ranije, pozivajući se također na načelo opreza, piše Hina.

Podsjetimo, do sada je osam europskih zemalja to učinilo. Ranije su cijepljenje obustavile Austrija, Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija.

Austrijsko regulatorno tijelo za lijekove suspendiralo je korištenje jedne serije AstraZenecina cjepiva nakon što je kod četvero cijepljenih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Downing Street je objavio da je AstraZeneca vakcina "sigurna i učinkovita".

"Jasno smo rekli da je vakcina sigurna i učinkovita. Kad se ljude pozove da prime ovo cjepivo, oni bi to trebali napraviti bez ikakve sumnje", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Britanska regulatorna agencija je objavila da ne postoje potvrđeni dokazi da je cjepivo uzrokovalo probleme te da bi se građani i dalje trebali odazvati kad ih pozovu na vakcinaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije