Erdogan sa Merkel i Bidenom održao sastanke: Evo o čemu su razgovarali

0
AA / Radiosarajevo.ba
Erdogan sa Merkel i Bidenom održao sastanke: Evo o čemu su razgovarali
Print Screen / Erdona, Merkel i Biden

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u Rimu se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sastanak je organiziran u kongresnom centru Nuvola i to na marginama samita G20, koji završava večeras.

Polusatnom razgovoru u delegaciji Turske su bili i šef diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar finansija i trezora Lutfi Elvan, zamjenik predsjednika i portparol AK Partije Omer Celik i šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun.

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

Bakir Izetbegović: "Tražimo od EUFOR-a da spriječi okupljanje u Srebrenici"

U delegaciji Njemačke koju je predvodila kancelarka Merkel bio je i Olaf Scholz, koji u ime Socijaldemokratske partije (SPD), vodi koalicione pregovore za formiranje nove vlade Njemačke.

Tokom dana Erdogan se na marginama rimskog samita odvojeno sastajao i sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeom Bidenom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Na sastanku predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena u Rimu je postignuta saglasnost o uspostavljanju zajedničkog mehanizma za jačanje i razvoj odnosa između dvije zemlje.

Dvojica lidera sastala su se na marginama samita grupe G20 u Rimu, a iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćeno je da je susret protekao u pozitivnoj atmosferi i da je razgovarano o bilateralnim odnosima i regionalnim temama.

Tokom razgovora Erdogana i Bidena naglasak je stavljen na NATO savezništvo i strateško partnerstvo te je izraženo obostrano zadovoljstvo zajedničkim koracima u vezi sa klimatskim promjena.

Turski i američki predsjednici Erdogan i Biden su razgovarali i koje korake treba poduzeti u skladu sa zajedničkom perspektivom s ciljem povećanja obima bilateralne trgovinske razmjene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije