Odlazak Angele Merkel pod 'tamnim oblacima'

1
Radiosarajevo.ba
Odlazak Angele Merkel pod 'tamnim oblacima'
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Završetak susreta na vrhu EU se pretvorio u srdačan oproštaj od njemačke kancelarke Merkel. No i ovom prilikom su se čula upozorenja o problemima Unije: različita tumačenja i pravne države i problema migranata.

Šefovi država ili vlada Europske unije su Angelu Merkel otpratili dugim pljeskom. Prikazan je i video njenih najupečatljivijih nastupa popraćeno glazbom.

Čuo se govor u kojem se susret na vrhu EU bez Angele Merkel čini kao Pariz bez Eiffelovog tornja ili Rim bez Vatikana, piše DW.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Tu je bio i poklon, skulptura koja predstavlja Vijeće Europe.

Tako se od Angele Merkel oprostio predsjednik Vijeća, Chales Michel i 26 njenih europskih kolegica i kolega. Sljedeći susret na vrhu je u prosincu i na njemu će, po svoj prilici Njemačku predstavljati novi kancelar Olaf Scholz.

Tako je ovaj, 107. susret predsjednika država ili vlada Europske unije na kojem je sudjelovala Angela Merkel i to će joj najvjerojatnije biti i posljednji.

Riječi hvale su se čule sa svih strana: austrijski kancelar Alexander Schallenberg je smatra "oazom mira unutar EU" i "nesumnjivo velikom Europljankom". Premijer Luksemburga želi otkriti tajnu: "Većina ljudi to ne zna, ali gospođa Merkel je bila stroj za postizanje kompromisa". Ne samo zbog toga "će mu ona nedostajati".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije