Automobil koji koristi Joe Biden - svemirski brod na četiri točka

0
Radiosarajevo.ba
Automobil koji koristi Joe Biden -  svemirski brod na četiri točka
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Automobil koji koristi američki predsjednik Joe Biden izgleda kao i mnogi drugi slične vrste, a u stvari je jedna vrsta svemirskog broda, piše agencija Ansa.

Predsjednički automobil "Cadillac 1", koji još nazivaju i "zvijer", po svojim karakteristikama predstavlja vrstu bunkera na četiri točka.

Automobil je otporan na eventualni hemijski napad, vatru i mine, zahvaljujući blindiranom oklopu debljine 13 centimetara. Težak je osam i po tona i napravljen tako da ne može da se prevrne u slučaju sudara.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

"Cadillac 1" je opremljen specijalnim sistemom za noćnu vožnju koji omogućuje bezbjedno kretanje sa ugašenim farovima, u punoj brzini, i u potpunom mraku.

Gume su napravljene od specijalnog materijala i otporne su na raketni napad, a napravljene su tako da, ako u slučaju oštećenja budu neupotrebljive, auto može nastaviti vožnju.

Stakla na automobilu su sačinjena od pet slojeva, ukupne debljine 13 centimatara.

Prozore nije moguće otvoriti, izuzev onoga do vozača, ali i taj ne više od osam centimetara.

Predsjednički automobil ima turbo dizel motor od 6.600 kubika, ali zbog svoje težine ne može da razvije brzinu veću od 100 kilometara na sat, piše BN.

Troši litar goriva na svakih 500 metara, a rezervoar je napravljen od materijala otpornog na vatru.

Automobil predsjednika SAD opremljen je vrhunskim elektronskim sistemom i satelitskim telefonom, što predsjedniku omogućava stalni, direktni kontakt sa svojim zamjenikom i Pentagonom i kontrolu vojnih i nuklearnih potencijala zemlje.

Najnoviji predsjednički automobil, dostavljen je američkoj tajnoj službi 2018 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije