Prihvaćen prijedlog / Joe Biden povećava porez za kompanije i bogate

16. 09. 2021. u 07:59:00 Hina

Shares: 0

Ključni odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD-a prihvatio je prijedloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u finansiranju proračunskog plana predsjednika Joea Bidena vrijednog 3.500 milijardi dolara.

Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje proračuna, a u kojem zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove prijedloga proračunskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od 3 posto na prihode veće od pet miliona dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će se u sljedećim sedmicama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrati, koji imaju za cilj usvojiti zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu si dopustiti da izgube više od tri glasa u Zastupničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom na to da su za vrijeme koronakrize vlade Donalda Trumpa i Joea Bidena odobrile goleme fiskalne poticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i potaknuo oporavak ekonomije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: SAD Joe Biden porez

NEMA KOMENTARA