Joe Biden dao snažnu podršku ulasku BiH i zemalja Z. Balkana u EU

0
Anadolija
Joe Biden dao snažnu podršku ulasku BiH i zemalja Z. Balkana u EU
Foto: EPA-EFE / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen uoči samita čelnika Evropske unije (EU) i lidera zemalja Zapadnog Balkana koji će se 5. i 6. oktobra održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, američki predsjednik je potvrdio podršku Uniji, kao ključnom partneru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i politiku proširenja.

"Lideri su razgovarali o Zapadnom Balkanu i predsjednik Biden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja sa zemljama u ovom regionu", navodi se, između ostalog, u saopštenju Bijele kuće.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Čelnici Evropske unije (EU) i šest zemalja Zapadnog Balkana sastaće se danas i sutra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji te ekonomskom oporavku u kontekstu aktuelne pandemije koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održaće se u organizaciji slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a na njemu će se okupiti čelnici država članica EU-a i lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom na vrhu će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von de Leyen zastupati EU.

Ovo je potvrdila i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

"Snažna podrška ulasku BiH u EU. Poruka kakvoj smo se nadali uoči važnog samita EU-Zapadni Balkan. Uloga SAD ovom dijelu svijeta je vitalna. Jasna evropska budućnost i podrška SAD su jedini način da se regija trajno stabilizira te odupre destabilizirajućem utjecaju Rusije", poručila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije