Novi detalji: Došlo je do implozije, krhotine pripadaju podmornici Titan

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji: Došlo je do implozije, krhotine pripadaju podmornici Titan
Foto: Ocean Gate / Podmornica Titan

Američka obalna straža je održala konferenciju za novinare na kojoj je objavljeno da je podmorski dron pronašao krhotine podmornice Titan i da su svi putnici poginuli. Osim toga, oko 500 metara od pramca Titanica pronađen je stražnji dio nestale podmornice.

Admiral John Mauger kaže kako "ne izgleda da postoji nikakva veza" između podvodnih zvukova otkrivenih u misiji potrage i spašavanja i lokacije pronalaska ostataka na morskom dnu.

"Ovo je bila "katastrofalna implozija" plovila koja bi proizvela značajan zvuk tamo dolje koji bi sonarne plutače uhvatile",  izjavio je.

Vlada FBiH planira povećanje privrednog rasta do 2026. godine

Vlada FBiH planira povećanje privrednog rasta do 2026. godine

Novinari su kontra-admirala Johna Maugera pitali hoće li se možda moći pronaći tijela članova posade.

"Nastavit ćemo raditi i pretraživati područje, ali ne mogu sada odgovoriti na to pitanje. Radi se o nevjerojatno teškom okruženju",  dodao je Mauger.

Mauger je istaknuo kako je ovo "nevjerojatno složen" slučaj i da tim još uvijek istražuje što se tačno dogodilo. Podmornice na daljinsko upravljanje rade u složenom okruženju na morskom dnu više od 3000 metara ispod površine, dodao je.

Podsjetimo, među putnicima su izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman te francuski istraživač Henry Nargeolet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije