Novi biznis Billa Gatesa? ‘Masovno kupuje, ulaže milijarde...'

2
Radiosarajevo.ba
Novi biznis Billa Gatesa? ‘Masovno kupuje, ulaže milijarde...'
Foto: EPA-EFE / Bill Gates

Nova knjiga koja istražuje moć milijardera, uključujući suosnivača Microsofta, Billa Gatesa, tvrdi da njegova ulaganja u područja poput patentiranih gnojiva, lažnog mesa i američkog poljoprivrednog zemljišta ne doprinose spašavanju planeta, već služe obogaćivanju njegovog bankovnog računa.

Knjiga Controligarchs, koja izlazi u utorak, analizira utjecaj milijardera poput Bill Gatesa i kako njihovo bogatstvo kontrolira razne poluge moći koje utječu na svakodnevni život Amerikanaca, prema izvještaju New York Posta.

Seamus Bruner, pisac i istraživački novinar, istražuje Gatesove poteze u kupnji američkih poljoprivrednih površina te ulaganja u sintetičke mliječne proizvode i laboratorijski uzgojeno meso pod izlikom borbe protiv klimatskih promjena. Prema Bruneru, Gates time više povećava svoje bogatstvo nego što smanjuje emisije CO2.

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

Insula, štit, kruna i rijeka Una: Ovaj grad u BiH planira vratiti svoje historijske simbole!

"Prvo je bilo patentirano sjeme i patentirano gnojivo, a sada patentiraju zamjene za meso. Zabrana bi omogućila učinkovite monopole alternativnim proteinskim kompanijama i pogodovala investitorima kao što su Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, pa čak i BlackRock. Lažno meso? Stvar je kontrole tržišta hrane, a ne spašavanjem planeta", istaknuo je Bruner.

Jedno poglavlje knjige fokusira se na "rat protiv poljoprivrednika", tvrdeći da tehnološki divovi poput Gatesa monopoliziraju opskrbu hranom u zemlji. Bruner tvrdi da Gates, kroz kontrolu intelektualnog vlasništva putem autorskih prava i patenata, ima ključnu ulogu u preuzimanju prehrambenog sistema.

Palestinska slikarka i njeno dvoje djece ubijeni u Gazi: 'Nadala se novoj izložbi'

Palestinska slikarka i njeno dvoje djece ubijeni u Gazi: 'Nadala se novoj izložbi'

Knjiga dalje dokumentira nezadovoljstvo poljoprivrednika diljem svijeta zbog pokušaja zabrane tradicionalnih i pristupačnijih gnojiva. Bruner naglašava da su ograničenja na tradicionalna gnojiva uvedena tek nakon što su Gates i njegovi saradnici zaštitili intelektualno vlasništvo za zamjenska gnojiva.

Gates je, prema tvrdnjama Brunera, tokom više od desetljeća tiho kupovao velike dijelove američkih poljoprivrednih zemljišta, trošeći više od milijardu dolara na farme i tehnologije usklađene s Agendom 2030, inicijativom Ujedinjenih naroda koja teži smanjenju ekstremnog siromaštva, nejednakosti i zaštiti planeta.

"Poznato je da Bill Gates i Warren Buffett vole jesti goveđe hamburgere i odreske kada Gates posjećuje svog mentora u Omahi. Zuckerberg voli dimljena goveđa prsa i pečena svinjska rebarca (od pravih krava i svinja) i kaže da je meso ‘duplo bolje kada ‘lovite životinju za sebe‘", piše Bruner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije