Dubai planira gradnju novog mega aerodroma

3
FENA
Dubai planira gradnju novog mega aerodroma
Foto: Ilustracija / Aerodrom u Dubaiju

Dubai napreduje sa planovima da zamijeni najprometniji aerodrom na svijetu još većim kako se putnički promet oporavlja na nivo prije pandemije, rekao je visoki zvaničnik AFP-u u srijedu.

Izvršni direktor kompanije Dubai Airports Paul Griffiths rekao je da se izrađuju projekti za međunarodni aerodrom Al Maktoum, koji će biti izgrađen na periferiji grada i trebao bi tokom 2030-ih zamijeniti Dubai International aerodrom. 

On je govorio na Dubai Airshowu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su aviokompanije uložile velika sredstva u nove avione.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Prošle godine, susjedna Saudijska Arabija najavila je planove za veliko novo zračno čvorište u Rijadu.

"Kada dostignemo oko 120 miliona (putnika godišnje), što je ono što mislimo da je naš ukupni kapacitet u DXB-u (Dubai International) na apsolutnom maksimumu sa svom optimizacijom, trebat će nam novi aerodrom", rekao je Griffiths.

Dodao je da će se to morati dogoditi u nekoj fazi tokom 2030-ih. Radit će na tim projekcijama u narednih nekoliko mjeseci.

"Dakle, naša putanja rasta je dobra. Povjerenje u industriju ostaje visoko", rekao je on. 

Griffiths je govorio kako nove brojke predviđaju 86,9 miliona putnika u Dubai International ove godine, nadmašujući promet iz 2019. godine i naglašavajući oporavak od pandemije.

Promet u trećem tromjesečju iznosio je 22,9 miliona, najvdeći od 2019. godine, čime je broj iz 2023. do sada iznosio 64,5 miliona, što je skoro 40 posto više nego u istom periodu 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije