Erdogan se žestoko obrušio na Izrael: Vi ste teroristi koji čine ratne zločine, a ne Hamas

9
Radiosarajevo.ba, Anadolija
Erdogan se žestoko obrušio na Izrael: Vi ste teroristi koji čine ratne zločine, a ne Hamas
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je u srijedu da je Izrael "teroristička država" koja čini ratne zločine i krši međunarodno pravo u Gazi, ponavljajući svoju tvrdnju da palestinska militantna grupa Hamas nije teroristička organizacija.

Rekao je da je Hamas politička stranka koju su izabrali Palestinci.

"Bez obzira što to nekome smeta, nikada se ne ustručavamo kazati činjenicu da su članovi Hamasa pripadnici otpora koji pokušava zaštititi svoju domovinu i živote."

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Erdogan je dalje rekao da će Turska raditi na međunarodnoj sceni kako bi osigurala da izraelski doseljenici budu prepoznati kao teroristi. Obraćajući se zastupnicima u parlamentu, prenosi Reuters, Erdogan je također pozvao Benjamina Netanyahua da objavi ima li Izrael nuklearne bombe ili ne, dodajući da je izraelski čelnik završio na svom mjestu:

"Imaš atomsku bombu, nuklearno oružje i time prijetiš. Šta god da imaš, znaj da si na odlasku. Ukoliko Izrael nastavi s masakrima, utvrdiće epitet terorističke države koju cijeli svijet proklinje."

Izrael nikada nije javno otkrio posjeduje li nuklearno oružje, iako je ranije u ratu protiv Hamasa jedan niži ministar u Netanyahuovoj vladi izjavio da je bacanje nuklearnog oružja na Pojas Gaze opcija.

Uživo: Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’, tri zemlje bile suzdržane

Uživo: Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’, tri zemlje bile suzdržane

Erdogan je najavio i korake koji će osigurati procesuiranje izraelskih političkih i vojnih zvaničnika pred međunarodnim sudovima, zbog masakara nad nedužnim ljudima u Gazi, a najavio je i da će telefonom pozvati lidere zemalja koje su bile uzdržane od glasanja o rezoluciji o Gazi, koju je Generalna skupština UN-a usvojila sa 121 glasom “za":

"Pružamo sve vrste vidljive i nevidljive humanitarne podrške Palestini na bilateralnoj osnovi, a nastavit ćemo raditi i na izolaciji Izraela na međunarodnoj sceni."

Turska je povukla diplomate iz Izraela nakon izraelskog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije