Uživo: Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’, tri zemlje bile suzdržane

4
Radiosarajevo.ba
Uživo: Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’, tri zemlje bile suzdržane
Foto: X.com / Glasanje u Vijeću sigurnosti

U srijedu, 15. novembra, izraelske snage provode vojnu operaciju u najvećoj bolnici u Gazi.

Stotine vojnika "upale" su u bolnicu, a kako javlja BBC, na terenu je oko šest tenkova.

Ključni podaci:

Emir Ramić putuje u New York: Boreći se za pravdu, čuvamo mir

Emir Ramić putuje u New York: Boreći se za pravdu, čuvamo mir

  • Izrael tvrdi da je Hamasova baza u bolnici Al-Shifa
  • Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’
  • Kopa se masovna grobnica kod opkoljene bolnice u Gazi
  • Izraelska vojska ušla u bolnicu Al-Shifa
  • Potvrđeno da u bolnici nisu pronađeni taoci
  • Prva grupa bh. državljana napustila Gazu
23:35

Šta stoji u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a

Rezolucija je prva koju je donijelo vijeće sastavljeno od 15 članova od početka sukoba.

Evo šta u njoj piše:

  • Rezolucija se usredotočuje na “neproporcionalne” učinke sukoba na djecu.
  • Poziva se na “hitne i produžene humanitarne pauze i koridore” širom Gaze na duže vrijeme kako bi se omogućio “pun, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup” i za evakuacije i za pomoć.
  • U njoj je gorivo navedeno među stavkama koje se moraju “nesmetano” isporučiti.
  • Poziva se na “trenutačno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drže Hamas i druge grupe, posebno djece”.
  • Odbacuje se prisilno raseljavanje i zahtijeva da sve strane poštuju međunarodno pravo.
  • Rezolucija zahtijeva od šefa UN-a da podnese izvještaj o njenoj provedbi na sljedećem sastanku Vijeća sigurnosti koji se tiče Bliskog istoka.
23:23

Ministar Škotske osudio britanske zakonodavce koji su odbili prijedlog za prekid vatre

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf kaže da su zakonodavci imali “priliku da stave čovječanstvo ispred politike”, ali to nisu uspjeli glasanjem protiv amandmana njegovog SNP-a.

“Primirje bi omogućilo humanitarni koridor i ključnu isporuku hitne pomoći onima kojima je očajnički potrebna”, rekao je Yousaf u videu podijeljenom na društvenim mrežama.

“Izuzetno sam ljut što su škotski laburistički zastupnici i drugi odbili podržati pozive na trenutni prekid vatre. Oni su na pogrešnoj strani historije, što je neoprostivo.”

22:47

SAD osuđuje neke članice Vijeća sigurnosti nakon što su se suzdržale od glasanja

Nakon što se suzdržala od glasanja o rezoluciji koja poziva na “produžene humanitarne pauze” u Gazi, američka ambasadoruca pri UN-u Linda Thomas Greenfield osudila je članove za koje je rekla da još uvijek nisu osudili Hamas.

“Želim reći da sam užasnuta što se nekoliko članova ovog vijeća još uvijek ne može natjerati da osude barbarski teroristički napad koji je Hamas izveo protiv Izraela 7. oktobar“, rekla je nakon glasanja, u kojem je Velika Britanija i Rusija također bile suzdržane.

Svi ostali članovi 15-članog vijeća glasali su za rezoluciju.

Čega se boje?” dodala je. “Nema izgovora za neosuđivanje ovih terorističkih djela.”

22:14

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o ‘humanitarnoj pauzi’

Dvanaest članica Vijeća sigurnosti UN-a glasalo je za prijedlog rezolucije.

Niko nije glasao protiv.

Tri zemlje – SAD, Velika Britanija i Rusija – bile su suzdržane.

21:43

Američka pjevačica Ashley Nicolette Frangipane, poznatija kao Halsey, izjavila je da žali što se još nije oglašavala povodom izraelskih napada na Gazu te poručila da će poslati donaciju organizacijama koje dalje šalju pomoć Palestini.

Halsey je na društvenoj mreži Instagram izrazila podršku borbi i slobodi palestinskog naroda.

Izrazila je žaljenje što ranije nije uputila poruku o najnovijim događajima u Gazi, podsjetivši da je ranije podržala suverenitet palestinskog naroda.

Skrećući pažnju na rastuću islamofobiju u svijetu, američka pjevačica je istakla da svako ima pravo na slobodan i siguran život.

Halsey je najavila da će donirati novac organizacijama koje dostavljaju pomoć Palestini.

21:00

Palestinski političar: Izraelski napad na Al-Shifu je majka svih skandala

Mustafa Barghouti, glavni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, kaže da je ono što se događa u bolnici Al-Shifa “majka svih skandala”.

U bolnici Al-Quds u Gazi i dječjoj bolnici Al-Rantisi, Izrael nije uspio pružiti nikakve dokaze da se ti objekti koriste u vojne svrhe, rekao je Barghouti za Al Jazeeru.

Sada, oni tvrde da je ovo (Al-Shifa) sjedište Hamasa i da tamo ima oružja, te da borci Hamasa drže ljude kao taoce. Šta su pronašli? Ništa”, rekao je.

Predmeti prikazani u videozapisima koje je objavila izraelska vojska sa šakom vatrenog oružja, između ostalog, mogli su se “lako” staviti tamo, rekao je Barghouti.

20:00

Katar poziva na međunarodnu istragu izraelskih napada na bolnice

Katarsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je pozvalo na “hitnu međunarodnu istragu”, uključujući i Ujedinjene narode, kako bi se ispitalo “gađanje bolnica od strane izraelske okupatorske vojske”.

Doha izraelski napad na bolnicu Al-Shifa smatra “ratnim zločinom i očiglednim kršenjem međunarodnih zakona”.

Zaljevska nacija, koja predvodi posredničke napore za prekidom vatre i oslobađanjem talaca, pozvala je “međunarodnu zajednicu da poduzme brze i odlučne mjere da se Izrael pozove na odgovornost, kao sredstvo odvraćanja od daljnjih zločina usmjerenih protiv civila”.

19:20

Zvaničnici: Povrijeđeni članovi osoblja jordanske poljske bolnice

Najmanje sedam članova osoblja povrijeđeno je u jordanskoj poljskoj bolnici u gradu Gazi, rekao je službeni glasnogovornik jordanske vojske.

“Ozlijeđeni su na ulazu u hitnu pomoć dok su pokušavali pomoći Palestincima koji su i sami bili povrijeđeni u izraelskim zračnim napadima”, rekao je glasnogovornik.

Dodao je da Jordan istražuje incident, dok Izrael smatra odgovornim za zaštitu objekta i njegovog osoblja.

18:40

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su fotografije za koje tvrde da prikazuju operaciju specijalnih jedinica u bolnici Al Shifa, najvećoj bolnici u Gazi.

Noćne fotografije prikazuju specijalce s termovizijskim naočalama.

Izraelska vojska je, podsjetimo, rano jutros objavila da provodi "preciznu i ciljanu" operaciju u bolnici Al Shifa, dodavši da su ušli u kompleks bolnice s kopnenim snagama i tenkovima.

U saopćenju su dodali da su u bolnicu donijeli medicinske potrepštine, hranu za bebe i inkubatore.

Autentičnost fotografija koje je objavio IDF još uvijek nije potvrđena.

Više o ovom tekstu pročitajte na linku ISPOD:

Izrael pokazao operaciju specijalnih jedinica u bolnici Al Shifa Pogledajte (FOTO) #Izrael #PojasGaze #Palestina

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, November 15, 2023
18:15

Bijela kuća poriče da je dala ‘zeleno svjetlo’ za napad na Al-Shifu

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je novinarima prije nekoliko trenutaka da Washington “nije odobrio (izraelske) vojne operacije oko bolnice”.

Ovo su izraelske vojne operacije koje oni planiraju… SAD nije uključen u te postupke”, rekao je Kirby.

[twitter]https://twitter.com/fqadi/status/1724833227179700578[/twitter]

Kirbyjevi komentari dolaze nakon što je Hamas u utorak optužio Washington da je Izraelu dao “zeleno svjetlo za vršenje daljnjih masakra nad civilima” nakon što je podržao izraelske tvrdnje da palestinska grupa koristi bolnice u Gazi, uključujući Al-Shifu, za svoje operacije.

Kirby je također rekao novinarima: “Ne želimo vidjeti bolnice napadnute iz zraka. Ne želimo vidjeti da nedužni civili, pacijenti, medicinsko osoblje postaju žrtve unakrsne vatre… Vjerujemo da bolnice treba zaštititi.”

17:45

Izrael traži od stanovnika Khan Younisa da se ‘odmah evakuiraju’

Član osoblja Norveškog vijeća za izbjeglice (NRC) sa sjedištem u Gazi kaže da su na stanovnike u dijelovima južnog dijela Pojasa Gaze bacani pamfleti izraelske vojske, kojima ih se poziva da se “odmah evakuiraju”.

U objavi na platformi X, Yousef Hammash je rekao da je stanovnicima u istočnom Khan Younisu – posebno u gradovima Al-Qarara, Khuza'a, Bani Suhaila i Abasan – rečeno da se evakuiraju u “poznata skloništa”.

“Može li mi neko reći gdje su ta poznata skloništa?”, upitao je Hammash.

17:20

Šef UN-a za humanitarna pitanja zatražio je u srijedu da se zaustavi "pokolj u Gazi", na teritoriju koji neprekidno bombarduje Izrael kao reakciju na napad Hamasa 7. oktobra.

"Dok pokolj u Gazi svakim danom doseže novu razinu užasa, svijet je i dalje u šoku dok su bolnice meta napada, dok prerano rođene bebe umiru i dok je čitavo stanovništvu lišeno sredstava za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. To se ne može nastaviti", rekao je u saopćenju Martin Griffiths.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) objavila je da su humanitarne operacije UN-a "na rubu da se uruše" što izlaže civile manjku pitke vode i goriva.

Prvi put nakon 7. oktobra gorivo je stiglo u Pojas Gaze u srijedu iz Egipta, potvrdila je ta agencija UN-a. Ali ocjenjuje da je ta količina nedovoljna kako bi joj omogućila nastavak humanitarnih operacija.

16:49

Zvaničnici Gaze: Izraelski vojnici tuku bolesne, ranjene i raseljene

Izraelske snage također su napale određeni broj medicinskog i medicinskog osoblja u bolnici Al-Shifa, kaže vladin ured za medije u Gazi.

Tjerali su ih da se skinu, vrijeđali ih i psovali. Tražili su od medicinskog osoblja da odu kako bi ih mogli ispitati pod prijetnjom oružjem”, priopćio je Ured za medije.

Ured je također naveo da su izraelski vojnici protjerali brojnu djecu i neke pacijente, “lišivši ih liječenja i ostavivši ih da se suoče sa prijetnjama bombardiranja, snajpera i dronova”.

16:11

Svjetska zdravstvena organizacija: Bolnice nisu ratište

Upad izraelske vojske u bolnicu Al-Shifa u gradu Gazi potpuno je neprihvatljiv, kaže glavni direktor WHO-a.

U brifingu za medije objavljenom na platformi X, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je: “Bolnice nisu ratište. Izuzetno smo zabrinuti za sigurnost osoblja i pacijenata. Njihova zaštita je najvažnija”.

“Jedno je jasno: prema međunarodnom humanitarnom pravu, zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici, vozila hitne pomoći i pacijenti moraju biti zaštićeni od svih ratnih činova”, rekao je.

“Čak i ako se zdravstvene ustanove koriste u vojne svrhe, uvijek se primjenjuju načela razlikovanja, opreza i srazmjernosti”, dodao je.

15:51

Izraelski premijer ponovio cilj o uništenju Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je cilj o eliminaciji Hamasa tokom posjete vojnoj bazi za obuku Zikim u blizini Gaze.

“Nema mjesta u Gazi do kojeg nećemo doći, nema skrovišta ili utočišta za ubice iz Hamasa”, rekao je Netanyahu u izjavi objavljenoj na platformi X.

“Doći ćemo, eliminirati ćemo Hamas i vratiti taoce. Ova dva cilja su svijeta… U utorak, 14. novembra, sam ponovo razgovarao sa (američkim) predsjednikom Bidenom. Bit ćemo neumoljivi. Eliminirat ćemo Hamas, ostvariti pobjedu i vratiti taoce”, dodao je Netanyahu.

15:28

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da je palestinska država neizbježna. "U historijskom aspektu, uspostavljanje palestinske države je neizbježno", rekao je Lavrov.

Izrazio je žaljenje što se u većini dnevnih razgovora o budućnosti Pojasa Gaze "ne obraća pažnja" na pitanja uspostavljanja palestinske države susjedne Izraelu. Lavrov je rekao da su prekid vatre i rješavanje humanitarnih problema glavni prioriteti u palestinsko-izraelskom sukobu.

"Neposredni zadatak, najhitniji je prekid neprijateljstava i usvajanje mjera za rješavanje humanitarnih problema koji se uočavaju svuda (op.a. na palestinskoj teritoriji)", rekao je on.

15:13

Philippe Lazzarini, čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNWRA, rekao je da je cijela njihova operacija "sada na rubu propasti", prenosi AFP, te da je "do kraja današnjeg dana oko 70 posto stanovništva u Gazi neće imati pristup čistoj vodi."

14:48

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini želi zahvaliti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, ambasadorima Bosne i Hercegovine u Kairu Sabitu Subašiću i Semiru Haliloviću, te svim drugim institucijama i pojedincima koji doprinose evakuaciji bh. državljana i njihovih porodica iz pojasa Gaze, saopćeno je iz ove organizacije, iz koje dodaju:

"Prema nama dostupnim informacijama, dio bh. državljana je uspješno prešao granicu u Rafahu i nalaze se na sigurnom. Još uvijek, jedan dio osoba nije evakuiran iz Gaze, jer nisu mogli da sigurno dođu do graničnog prijelaza usljed opasnosti po njihov život. Apelujemo na sve institucije da nastave ulagati napore da se i oni što je moguće prije evakuiraju na sigurnu teritoriji.

Zbog brutalne izraelske agresije i genocida u pojasu Gaze, civili su prinuđeni napustiti teritoriju spašavajući vlastite živote i od institucija Bosne i Hercegovine očekujemo zaštite svoje državljane i njihove porodice i da nastave ulagati maksimalne napore u evakuaciji. Zahvalni smo što je barem dio uspješno evakuiran. Palestinski narod nastavlja svoju borbu za mir i slobodu uz podršku sve većeg broja država i ljudi širom svijeta."

14:36

Visoki dužnosnik Ministarstva zdravstva Gaze kaže da izraelske snage još uvijek djeluju u bolnici al-Shifa, najvećoj na teritoriju, nekoliko sati nakon što su ušle u nju rano u srijedu.

Obraćajući se telefonom iz bolnice, Munir al-Boursh rekao je AP-u da su izraelski vojnici pretražili podrum i druge zgrade, uključujući one u kojima su smješteni odjeli hitne pomoći i kirurgije.

"Oni su još uvijek ovdje... pacijenti, žene i djeca su prestravljeni", rekao je. Rekao je da su liječnici obećali da će ostati uz svoje pacijente "do kraja".

Al-Boursh je pozvao Ujedinjene narode i Međunarodni odbor Crvenog križa da osiguraju siguran hodnik za odlazak pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih obitelji zarobljenih u ustanovi. Al-Boursh je rekao da je izraelski dužnosnik razgovarao s njim telefonom rano u srijedu i zamolio ga da se pridruži snagama koje pretražuju objekt, ali on je to odbio. Izrael tvrdi da je njihova vojska dostavila medicinske potrepštine u bolnicu i navodi da Hamas upravlja komandnim centrom iz podruma kompleksa, što je optužba koju je Hamas negirao.

14:04

Ahmed Muhanna, direktor bolnice al-Awda u Jabaliji, u sjevernoj Gazi, za Al Jazeeru opisuje tamošnju situaciju kao "ekstremno kritičnu".

"Sve vrijeme granatiraju područje oko bolnice i blizu bolnice", rekao je. "Danas smo pronašli gelere unutar bolnice, a oštećena su kola hitne pomoći i automobili. Radimo s ranjenicima i trudnicama iz sjevernih područja i grada Gaze jer druge bolnice u gradu Gazi i sjevernom području također nisu u funkciji."

13:33

Komunikacione usluge u Gazi potpuno će biti prekinute u narednim satima zbog velike nestašice goriva, upozorilo je u srijedu palestinsko Regulatorno tijelo za telekomunikacije.

"Počelo je odbrojavanje za obustavu svih komunikacionih i internet usluga u Pojasu Gaze", rekao je Laith Daraghmeh, izvršni direktor Regulatornog tijela za telekomunikacije.

On je dodao da su u toku kontakti sa međunarodnim institucijama "kako bi se osigurao ulazak količina goriva neophodnih za rad komunikacione službe". Palestinski ministar komunikacija Yitzhak Sidr upozorio je u nedjelju da će sve komunikacijske i internetske usluge prestati u Pojasu Gaze do četvrtka zbog nestanka goriva.

12:56

Izrael tvrdi da dostavlja humanitarnu pomoć u bolnicu Al-Shifa:

12:33

Mahmoud Abbas, predsjednik Palestinske uprave, izrekao je neke od svojih najsnažnijih riječi protiv rata u Gazi.

"Suočavamo se s barbarskim ratom agresije i otvorenim ratom genocida protiv našeg naroda u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", rekao je u govoru povodom 35. godišnjice palestinske deklaracije o neovisnosti u Ramallahu.

"To je rat protiv postojanja Palestinaca, protiv palestinskog nacionalnog identiteta, identiteta zemlje i identiteta njezinih stanovnika", rekao je. "Palestina je naša jedina domovina koju nećemo prihvatiti kao alternativu, a ako iko mora napustiti našu zemlju, to su okupatori, i samo okupatori."

Dok Izrael nastoji uništiti Hamas, Palestinsku upravu su neki predložili kao potencijalnog kandidata za dugoročno upravljanje Gazom.

Novi napad na Gazu, 13. novembar 2023.
Foto: AA: Napad na Gazu, 13. novembar 2023.
12:07

Ministar izraelske vlade Benny Gantz rekao je da će Izrael pronaći i ubiti čelnike Hamasa gdje god se nalazili u svijetu i zaprijetio antiizraelskim snagama u Libanonu, "ono što učinkovito radimo na jugu, može još bolje funkcionirati na sjeveru".

Times of Israel citira Gantza, člana ratnog kabineta za nacionalno jedinstvo Benjamina Netanyahua, koji je rekao:

"Neće biti gradova utočišta, ni kuća utočišta. Ići ćemo gdje god treba kako bismo iskorijenili ubice djece – nadzemne i podzemne. U Gazi i širom svijeta. Doći ćemo do šefova vlada kao što smo stigli i do središta vlasti."

Govoreći o današnjoj vojnoj akciji, Gantz je rekao da "vojnici IDF-a nastavljaju djelovati duboko u gradu Gazi protiv onih koji su bolnice pretvorili u komandne centre, iz kojih se čine ratni zločini." Izrael je u više navrata tvrdio da Hamas koristi bolnice kao baze, optužbu koju je Hamas negirao.

11:57

Thomas White, direktor UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je da su pumpe za vodu i pročišćavanje otpadnih voda na jugu Pojasa Gaze prestali raditi zbog nedostatka goriva.

Prije otprilike sat vremena White je objavio na društvenim mrežama:

"U Rafahu su svi (10) bunari prestali pumpati – jedini izvor vode u gradu – zašto? – nema više goriva. Postrojenje za desalinizaciju Khan Younis prestalo je s radom – opskrbljuje pitkom vodom 100.000 ljudi – zašto? – nema goriva. Nema ispumpavanja kanalizacije u Rafahu, sve (3) kanalizacijske pumpe su prestale raditi – jednostavno zato što su ostale bez goriva.

U posljednjih nekoliko minuta objavio je dodatnu izjavu, rekavši:

"Upravo smo dobili 23.027 litara goriva iz Egipta (pola cisterne) – ali njegovu su upotrebu ograničile izraelske vlasti – samo za prijevoz pomoći iz Rafaha. Nema goriva za vodu ili bolnice. To je samo 9% onoga što nam je dnevno potrebno za održavanje aktivnosti spašavanja života."

11:29

Izvještaji o upadu izraelske vojske u bolnicu Al-Shifa u Gazi su "duboko zabrinjavajući", rekao je u srijedu direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Ponovo smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici", objavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao: "Izuzetno smo zabrinuti za njihovu i sigurnost pacijenata."

11:14

Agencija Anadolija citira Erdogana koji se upravo obraća:

  • Izrael primjenjuje strategiju potpunog uništenja ljudi u jednom gradu. Otvoreno kažem, Izrael je teroristička država
  • Imaš atomsku bombu, nuklearno oružje i time prijetiš. Šta god da imaš, znaj da si na odlasku
  • Ukoliko Izrael nastavi s masakrima, utvrdiće epitet terorističke države koju cijeli svijet proklinje
10:55

Izraelska vojska i dalje tvrdi da postoji komandni centar Hamasa pod al-Shifom, unatoč nedostatku dokaza, barem do sada.

A, sada kažu da trenutačno nema dokaza da je iko od taoca ondje držan, ali da nastavljaju istraživati ​​to područje dok se kreću oko bolnice.

Rekli su i da će proširiti operaciju. Nije jasno šta to znači, ali čini se da donekle proturječi onome što je ranije rečeno o tome da je to precizna operacija.

10:49

Al Jazeera javlja da je ponovno u kontaktu s ljekarom u bolnici al-Shifa koji je često razgovarao s medijima u posljednjih nekoliko dana, dr. Ahmedom Mokhallalatijem.

U svom posljednjem javljanju rekao je:

"Od jučer navečer bilo je zaista neprekidnih, agresivnih pucnjeva, bombardiranja i napada. To je potpuno zastrašujuće vrijeme; to je užasno vrijeme za obitelji, civile koji se sa svojom djecom skrivaju u bolnici. Strašno je za osoblje koje se brine za svoje pacijente i za same pacijente.

Zamislite da ste u bolnici u kojoj nema vode, a osnovna higijena ljudi koji idu na WC je izazov. Hrana i voda za piće ne dolaze u bolnicu već šesti dan, a u bolnici se ništa ne može dobiti. Ono što osjećamo je stvarno šokantno i loše je da cijeli svijet svjedoči ovom zločinu i vidi sve što se događa pred svima, a niko nije ustao, i niko nije glasno rekao da se ovo ne smije. Gdje je međunarodna zajednica?

Sada smo svi unutar zgrade; ne možemo ni kroz prozor provjeriti što je vani, ne možemo ništa pojesti ni popiti, ne možemo ništa donijeti svojim pacijentima i uopće se ne možemo kretati između zgrada."

U ovom trenutku novinarima nije bilo moguće neovisno provjeriti tvrdnje koje dolaze iz bolnice al-Shifa.

10:27

Bloomberg piše da je Bijela kuća sve više frustrirana izraelskim vođenjem rata u Gazi dok broj civilnih žrtava raste.

Citirajući nekoliko ljudi upoznatih sa situacijom, publikacija je izvijestila o sve većem raskolu između bliskih saveznika. Rečeno je da su dužnosnici američke administracije vodili teške pregovore sa izraelskim kolegama, ali njihovi apeli ostali su nezapaženi.

Izvori su rekli da je administracija pojačala svoje privatne poruke Izraelu. No, istovremeno, administracija predsjednika Joea Bidena još uvijek ispunjava izraelske zahtjeve za oružjem i do sada nije zaprijetila nikakvim posljedicama protiv Izraela.

10:22

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu kaže da je njena najviša dužnosnica posjetila Pojas Gaze rano u srijedu i sastala se s djecom i njihovim obiteljima u bolnici Nasser u Khan Younisu, na jugu teritorija.

"Ono što sam vidjela i čula bilo je poražavajuće. Oni su pretrpjeli opetovano bombardiranje, gubitke i raseljavanje", izjavila je u izjavi izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. "Unutar Pojasa, milion djece u Gazi nema sigurnog mjesta kamo bi se mogli skloniti."

AP javlja da je Russell među rijetkim međunarodnim dužnosnicima koji su posjetili Pojas Gaze od početka najnovije eskalacije nasilja. U izjavi je pozvala na "trenutni humanitarni prekid vatre" i dopuštanje pomoći bez ograničenja, rekavši da su "na bolničkom neonatalnom odjelu malene bebe pokušvale preživjeti u inkubatorima, dok su se ljekari brinuli kako bi mogli držati mašine da rade bez goriva".

Russell je također upoznala osoblje UNICEF-a i njihove obitelji. Više od 100 djelatnika UN-a ubijeno je u Pojasu Gaze otkako je Izrael pokrenuo svoj rat s ciljem uništenja Hamasa kao odgovor na iznenadni napad unutar Izraela 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 12000 Izraelaca, a oko 240 talaca koje je Hamas oteo vratio u Gazu.

10:06

Prema Euro-Mediterranean Human Rights Monitoru, Izrael je pretvorio zgrade u bolnici al-Shifa u centar za "zatvaranje i mučenje".

"Postoji strah da će ljudi biti ubijeni jer se u kompleksu al-Shifa čuje sporadična pucnjava otkako je napadnut", navode, te dodaju:

"Izraelska vojska jedina je strana koja kontrolira situaciju unutar bolnice bez prisustva bilo koje druge strane, što izaziva sumnju u bilo kakvu priču koja će biti objavljena kasnije. Izraelske optužbe u vezi s korištenjem bolnice Al-Shifa u vojne svrhe ne zahtijevaju sve ove duge sate potrage i pretresa. Vrijeme koje vojska provodi unutar kompleksa budi bojazan da se priprema 'pozornica' za lažni narativ."

09:57

Martin Griffiths, šef UN-ovih humanitarnih operacija, kritizirao je postupke Izraela unutar bolničkog kompleksa Al-Shifa, rekavši da je "zgrožen".

U objavi na društvenim mrežama rekao je:

"Užasnut sam izvještajima o vojnim racijama u bolnici al-Shifa u Gazi. Zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i svih civila mora nadjačati sve drugo. Bolnice nisu bojna polja."

09:53

Reuters javlja da je kamion s gorivom navodno ušao u Gazu preko graničnog prijelaza Rafah, prema izvješćima lokalnih medija i izvoru.

UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama, UNRWA, upozorila je da su njihove operacije desalinizacije i čišćenja otpadnih voda u velikoj opasnosti od gašenja jer gorivo ne dolazi u Gazu.

Granični prijelaz Rafah s Egiptom jedini je ulaz ili izlaz iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela.

09:46

Novinar Jihab Abu Sheib, koji se nalazi unutar bolničkog kompleksa Al-Shifa, kaže za Al Jazeeru da su ljudi unutar kompleksa "preplašeni, brutalno ispitivani i poniženi".

"Od sinoć, to je noćna mora koja se ne može zamisliti", rekao je preko telefona. "Prije nego što su upali u kompleks, gađali su sve spratove, generatore, komunikacijsku jedinicu i sada ne možemo imati kontakt s vanjskim svijetom."

Opisao je potpuni kaos cijelu noć, uz stalnu izraelsku vatru koja je trajala do jutra, nakon čega su oni unutar bolnice otkrili da su izraelske snage upale u ustanovu. Sada se, kaže, ljudi unutra žestoko ispituju. "Svima su rekli da se popnu na sprat, zatim idu na niži sprat radi istrage, a zatim su prisiljeni biti ispitani i doživjeli su mnoga poniženja. Očevici u kompleksu al-Shifa rekli su da nema nikakvog otpora i da se u bolnici nalaze samo ljekari i pacijenti i raseljene osobe", nastavio je.

09:35

Počinje evakuacija bh. državljana iz Gaze. Ambasador Sabit Subašić za portal Radiosarajevo.ba otkrio je detalje ovog procesa:

#BREAKING ‼ Ambasador Subašić je za naš portal otkrio i koliko osoba će biti spašeno (FOTO) #gaza #evakuacija

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, November 15, 2023
09:34

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je priopćenje osuđujući Izrael zbog njegove vojne akcije unutar bolničkog kompleksa al-Shifa, koju je Jordan opisao kao "kršenje međunarodnog humanitarnog prava, posebno Ženevskih konvencija iz 1949. koje se odnose na zaštitu civilnih osoba u vrijeme rata", smatrajući Izrael odgovornim za sigurnost civila i medicinskog osoblja koje radi u bolnici.

09:26

BBC prenosi izvješće Rushdija Abu Aloufa iz Gaze, koji kaže da je ponovno razgovarao sa  osobom koja se nalazi unutar bolničkog kompleksa al-Shifa.

Piše:

"Khader, novinar koji je u bolnici, kaže da izraelske snage idu od sobe do sobe, sprat po sprat i ispituju sve - i osoblje i pacijente - te da ih prate medicinari i ljudi koji govore arapski.

Raseljene osobe koje su se sklonile u kompleks natjerane su da se okupe u dvorištu, a neki su podvrgnuti sigurnosnim provjerama."

Dodaje da je izraelska vojska preuzela "potpunu kontrolu bolnice" te da se ne puca.

S druge strane, ljekar u bolnici rekao je Reutersu da je pucnjava izvan kompleksa prisilila osoblje da se drži podalje od prozora radi svoje sigurnosti.

Al Jazeera također javlja da je razgovarala s osobom unutar medicinskog kompleksa. Citira tog očevica:

"Izraelske snage pokušale su ubiti svakoga ko se kretao unutra... Niko nije ništa učinio. Nemamo nikakav otpor unutar bolnice. Neka američka izvješća govore da unutar bolnice postoji mreža tunela. To uopće nije istina."

Izraelska vojska je tvrdila da su "teroristi ubijeni" prije nego što su ušli u bolnicu, rekavši da je naišla na "eksplozivne naprave i terorističke ćelije". Novinarima trenutno nije moguće neovisno provjeriti izvještaje o tome šta se događa u bolnici al-Shifa, gdje izraelska vojska kaže da provodi "ciljanu operaciju". Bolnica, najveća u Gazi, postala je strateški cilj za Izrael, koji kaže da se u bunkerima ispod nalazi komandni štab Hamasa. Hamas to negira.

09:10

Glasnogovornik izraelske vojske koji govori arapski uputio je još jedan poziv palestinskim stanovnicima na sjeveru Pojasa Gaze da odmah krenu prema jugu, rekavši da je to "zbog vaše sigurnosti".

IDF je rekao da će koridor biti otvoren danas do 16 sati (15 sati po našem vremenu). Također je najavio "privremenu taktičku obustavu vojnih aktivnosti tokom današnjeg dana" u ograničenom području Gaze između 10 ujutro (9h po našem vremenu) i 14 sati (13h po našem vremenu), za koju je rekao da je u "humanitarne svrhe" i da će trajati "u naseljima Al-Salam i Al-Nour u regiji Jabalia".

09:06

Izraelski radio javlja da vojska do sada nije pronašla nikakve naznake da se u bolnici Al-Shifa nalaze taoci.

Rečeno je da se pretrage unutar kompleksa nastavljaju.

08:55

Nakon što je objavljeno da je izraelska vojska ušla u bolnicu Shifa u Gazi, palestinske vlasti poručile su kako to predstavlja radni zločin  Generalni direktor Ureda za medije u Gazi Ismail al-Sevabite rekao je kako upad izraelskih okupacijskih snaga u bolnicu Shifa predstavlja ratni zločin.

"Izrael neće moći dokazati da je bolnica Shifa centar za otpremu i upravljanje otporom", rekao je Sevabite, te dodao: "Okupatorska vojska će unijeti oružje u bolnicu, rasporediti ga na određeni način i fotografirati."

Govoreći o aktivnostima i djelovanju bolnice Shifa, Sevabite je dodao:

"Prije nekoliko dana obratili smo se svim međunarodnim organizacijama i Crvenom križu za spašavanje ranjenika u bolničkom kompleksu, no oni su se odbili odazvati i preuzeti odgovornost za ono što se događalo, priklonivši se ciljevima okupacije", poručio je Sevabite. 

Izraelska vojska objavila je da je započela vojnu operaciju protiv dijela medicinskog centra Shifa u Pojasu Gaze. Ministarstvo zdravstva u Gazi potvrdilo je da je informacija o početku operacije proslijeđena bolnici Shifa. Dužnosnici i pacijenti koji su učestvovali u live telefonskim pozivima televizijskog kanala Al-Jazeera iz bolnice Shifa izjavili su da su čekali da izraelski vojnici uđu na spratove gdje se nalazi medicinsko osoblje i pacijenti.

08:31

Elijah J. Magnier, politički analitičar i ratni veteran s 35 godina iskustva, dao je sljedeće zapažanje na platformi X:

"Izrael je priznao da u bolnici Al-Shifa koju su napale izraelske okupacijske snage u sjevernoj Gazi nisu pronađeni izraelski zatvorenici. SAD i zapadni dužnosnici koji su podržali i reciklirali izraelske informacije o bolnici koja sadrži Hamasov štab i taoce izgubili su sav kredibilitet."

08:29

Mohammed Zaqout, direktor bolnica u Gazi, rekao je za Associated Press putem telefona da su pacijenti, uključujući djecu, prestravljeni nakon što su izraelske snage upale u zgrade.

"Oni vrište. Tamo je vrlo zastrašujuća situacija... ne možemo učiniti ništa za pacijente osim moliti se", rekao je.

08:21

IDF je izdao dodatnu izjavu o onome što opisuje kao svoju "ciljanu operaciju" unutar bolnice al-Shifa, koja je najveća u Gazi i koja sedmicama pruža utočište ljudima od izraelskog bombardiranja Pojasa Gaze.

U poruci objavljenoj na Telegramu, IDF navodi: "Prije ulaska, IDF trupe su naišle na eksplozivne naprave i teroriste, te smo započeli sukob u kojem su teroristi ubijeni."

Times of Israel izvještava da je "vojska ubile najmanje pet Hamasovih naoružanih pripadnika tokom borbe vatrenim oružjem ispred bolnice” i citira IDF koji tvrdi da je "nema problema" između trupa i pacijenata i medicinskog osoblja, ali nema naznaka o taocima da su na toj lokaciji.

IDF je rekao da je poslao "liječničke timove i vojnike koji govore arapski" u bolnicu. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

08:02

Najmanje pet osoba je uhapšeno u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali nakon što su izraelske snage pretresle nekoliko kuća u tom području, izvijestila je palestinska novinska agencija Wafa.

Svjedoci su rekli da su izraelske snage opkolile rezidenciju jedne porodice u četvrti Jabriyat u Jeninu, zahtijevajući da svi napuste kuću prije nego su uslijedila hapšenja.

Izraelske snage opkolile su još jednu kuću u četvrti Al-Marah.

U četvrti Shuweika u Tulkaremu uhapšena su dvojica braće, dok su jedan muškarac i njegov sin pritvoreni u Beit Fajjaru južno od Betlehema, navodi Wafa.

U Beit Daqou, sjeverozapadno od Jerusalema, izraelske snage uhapsile su dvoje mladih ljudi, javlja agencija.

07:53

Al Jazeera je potvrdila istinitost videa koji kruži društvenim mrežama i koji pokazuje kako izraelski buldožeri uništavaju spomenik pokojnom palestinskom vođi Jaseru Arafatu u Tulkaremu.

Izraelske snage ubile su najmanje osam Palestinaca tijekom višesatnog napada na izbjeglički kamp Tulkarem u utorak, navode ljekari.

WAFA je izvijestila da su "nakon 15 sati kontinuirane agresije od strane izraelskih okupacijskih snaga, ljudi požurili provjeriti što se dogodilo u kampu. Bili su šokirani razmjerom razaranja namjerno prouzročenog na ulicama, vodovodu, struji i kanalizaciji, kućama te privatnim i javnim gospodarskim objektima."

07:27

Izraelska vojska saopćila da je njihova "operacija" u bolnici al-Shifa još u tijeku.

Dodali se da se "akcija odvija u određenom području" medicinskog kompleksa.

07:00

Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povukle su se iz Gaze, javila je TV mreža Al Arabiya, pozivajući se na ministarstvo zdravstva Gaze.

"UNRWA i WHO više ne pružaju usluge u Pojasu Gaze", kazao je generalni direktor ministarstva zdravstva Gaze Munir al-Boursh za TV mrežu.

"Agencije UN-a pokleknule su pred Izraelom i napustile pojas Gaze", dodao je.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, broj ubijenih u izraelskim napadima porastao se na 12.000, a oko 30.000 je ranjenih.

6:45

BBC javlja da su izraelski tenkovi ušli u bolnicu Al-Shifa u Gazi.

"Vidio sam šest tenkova unutar bolnice i više od stotinu vojnika komandosa, ušli su u glavni odjel hitne pomoći, neki od vojnika su bili maskirani i vrištali su na arapskom 'ne miči se ne miči'", rekao je svjedok za BBC.

Ranije je rekao da su vojnici "ispalili dimnu bombu zbog koje su se ljudi ugušili".

Rekao je i da je vidio vojnike kako ulaze na odjel specijalizirane hirurgije.

BBC nije uspio neovisno provjeriti te tvrdnje.

[twitter]https://twitter.com/FactualNarrator/status/1724600355785265155[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije