Nova studija: Otkriveni novi simptomi COVID-19

0
Radiosarajevo.ba
Nova studija: Otkriveni novi simptomi COVID-19
Pixabay / Ilustracija

S pojavom novih sojeva koronavirusa, pandemija još uvijek ne jenjava, a popis simptoma ove bolesti sve je duži. Prema novom izvještaju, tri su nova simptoma koja bi mogla biti rani pokazatelj COVID-19.

Prema studiji provedenoj u španskoj bolnici Universitario La Paz u Madridu, promjene na jeziku, dlanovima i stopalima pacijenata mogu biti rani indikatori COVID-19.

Istraživanje provedeno među 666 pacijenata zaraženih koronavirusom u madridskoj bolnici, a studija je utvrdila da je svaki četvrti pacijent prijavio otečeni jezik, peckanje i crvenilo na dlanovima i stopalima.

Osim otečenog jezika, neki pacijenti prijavili su i mrlje na jeziku. Promjene u usnoj šupljini i na jeziku često su bile povezane i s gubitkom okusa, što je jedan od simptoma koji je karakterističan za COVID. Neki pacijenti koji su prijavili osjećaj peckanja i crvenilo na dlanovima ili stopalima također su izvijestili da su se pojavile i male mrlje.

Istraživači su također proučavali i pojavu osipa kod osoba zaraženih koronavirusom. Utvrdili su da je osip na koži bio prisutan kod 11,6 posto pacijenata, ali istraživači navode da još nije poznata tačna prevalencija. Osim toga, još nije utvrđeno u kojoj tačno fazi bolesti se može pojaviti osip, javlja N1

Studijom su obuhvaćeni pacijenti koji su imali blagu do umjerenu upalu pluća uzrokovanu COVID-19, pa nema podatka o kožnim promjenama kod asimptomatskih nositelja ili pacijenata s težom kliničkom slikom.

“Naš posao je proveden u razdoblju od dva tjedna pa smo možda propustili neke prethodne ili naknadne manifestacije na koži koje je mogao uzrokovati COVID-19”, navedeno je u studiji.

Istraživači ističu da bi se posebna pažnja trebala obratiti na usnu šupljinu jer su promjene uočene u velikom broju pacijenata. Osim toga, crvenilo i oticanje dlanova i stopala također bi mogli biti pokazatelj infekcije pa ih treba redovito provjeravati, tvrde istraživači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije