Studija pokazala pomaže li ova biljka kod zaustavljanja koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Studija pokazala pomaže li ova biljka kod zaustavljanja koronavirusa
Foto: mdpi.com / Artemisia Annua

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a naučnici sa Univerziteta Columbia u New Yorku, Washingtonu i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili samo iz suhog lišća te biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog koronavirusa.

"Ovo je prvi izvještaj o učinkovitosti ekstrakata dobivenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2. Dodatne studije odredit će učinkovitost in vivo kako bi dokučile može li A. annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2", kaže američka naučnica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju.

Sama studija nalazi se u bioRxiv naučnom repozitoriju i čeka naučne recenzije, prije službene objave u nekom od naučnih časopisa.

Slatki pelin pokazao je antivirusnu aktivnost i ranije

A. annua u medicinske svrhe koristi se već jako dugo i za čitav niz zdravstvenih tegoba, posebice liječenje malarije. Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od 2000 godina.

Jedna studija provedena 2005. godine isto tako je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Isto tako, slatki pelin i artemisinin pokazali su da smanjuju razinu upalnih citokina, interleukina-6 (IL-6) i faktor nekroze tumora alfa (TNF-α), piše zimo.dnevnik.hr

"Te molekule mogu biti problematične tokom 'citokinske oluje' koju doživljavaju mnogi pacijenti sa SARS-CoV-2 ", ističe Weathers.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije