Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti

4
Radiosarajevo.ba
Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti
Foto: Twitter / Pasoš

Od posjetitelja iz šezdeset zemalja bez viza morat će se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam eura svake tri godine.

Evropska unija planira uvesti sistem ulaska/izlaska (EES) za građane izvan EU-a od 10. novembra 2024.

Schengenske granice

EES će zamijeniti pečate u pasošima digitalnim registrovanjem podataka građana izvan EU-a kad god uđu i napuštaju vanjske schengenske granice, kako bi osigurali da ne ostanu u schengenskom području duže od devedeset dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom petog dana Sarajevo Film Festivala

Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom petog dana Sarajevo Film Festivala

Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci EES-a zahtijevati samo skeniranje pasoša kako bi se identifikacijski dokument uporedio s upisanim biometrijskim podacima.

Nova pravila zahtijevat će od građana koji nisu državljani EU-a da se besplatno registruju putem interneta prije putovanja u EU. Postoji zabrinutost zbog mogućih kašnjenja putovanja zbog novog EES-a.

Evropska komisija predložila je postupno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja. 

Treba napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od nadolazećeg pokretanja Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi nakon višegodišnjih odgoda trebao početi s radom tokom 2025. godine, piše Ex-Yu Aviation.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije