Važne promjene za strance: Od sada lakše do njemačkog pasoša, novi zakon stupio na snagu

0
Radiosarajevo.ba
Važne promjene za strance: Od sada lakše do njemačkog pasoša, novi zakon stupio na snagu
Foto: Fernando Gutierrez-Juarez/dpa / Stranci će državljanstvo Njemačke sada moći da zatraže pošto su u njoj živjeli pet godina

U Njemačkoj je stupio na snagu zakon koji će strancima olakšati sticanje državljanstva. Zakon, koji je bio predmet burnih rasprava, omogućit će ljudima da postanu njemački državljani, ali i zadrže pasoš zemlje iz koje su porijeklom.

Oni će državljanstvo Njemačke sada moći da zatraže pošto su u njoj živjeli pet godina, umjesto dosadašnjih osam, uz sve druge uslove. 

I djeca stranaca sada će moći da dobiju njemački pasoš ako je jedan od roditelja legalno živio u Njemačkoj pet godina.

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Ako tražitelji državljanstva pokažu "poseban uspjeh" u integraciji u društvo, na primjer ako se ističu u školi ili na poslu ili u društvenom životu, državljanstvo će moći da dobiju poslije tri godine.

Važna odlika novog zakona je da aplikanti neće morati da se odreknu svog starog državljanstva, što je ranije bila pogodnost rezervisana samo za državljane Europske unije koji žive u Njemačkoj. 

Šta ako vam na putovanju u inostranstvo ukradu pasoš?

Šta ako vam na putovanju u inostranstvo ukradu pasoš?

Liberalna stranka FDP, koja je uz socijaldemokrate (SPD) i Zelene manja članica vladajuće koalicije, saopćila je da uprkos skraćivanju roka za sticanje državljanstva, ostali uslovi neće biti blaži.

"Sticanje njemačkog državljanstva bit će ubuduće brže, ali će biti i veći izazov zbog znatno strožih uslova za naturalizaciju", rekao je pravni stručnjak FDP Stephan Tomae.

Tomae je ocijenio i da veći broj prijava za državljanstvo dugoročno neće rezultirati značajnim povećanjem broja naturalizacija.

Razlog su, prema njegovoj ocjeni, nove odredbe koje od tražilaca zahtijevaju da budu finansijski nezavisni i testovi na kojima će kandidati morati da dokažu da nemaju antisemitske stavove ili da nisu protiv njemačkog sistema vrijednosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije