Ubačena dodatna pitanja na testu za njemačko državljanstvo

5
Radiosarajevo.ba
Ubačena dodatna pitanja na testu za njemačko državljanstvo
Foto: DPA / Njemački pasoš / Ilustracija

U test koji se polaže uz molbu za prijem u njemačko državljanstvo ubačena su i pitanja koja bi trebala ukazati na historijsku odgovornost Njemačke prema Židovima i državi Izrael.

"Ko ne dijeli naše vrijednosti, ne može dobiti ni njemački pasoš", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser na upit medija.

"Antisemitizam, rasizam i ostale forme prezira prema ljudima su nespojivi s dobivanjem njemačkog državljanstva", rekla je Faeser.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Ona je ukazala na historijsku odgovornost Njemačke kada su u pitanju Židovi i Izrael misleći na sistematsko uništavanje Židova u holokaustu u doba nacističke Njemačke.

"Ko želi postati njemački državljanin mora znati što to znači preuzeti tu historijsku odgovornost Njemačke. Ova odgovornost je dio našeg identiteta", zaključila je ministrica Faeser.

Prije toga je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova potvrdio prethodne natpise medija po kojem su u test koji se polaže kao dio procesa stjecanja njemačkog državljanstva, ubačena i pitanja koja se odnose na život Židova u Njemačkoj kao i na historijsku odgovornost Njemačke prema Židovima i Izraelu, prenosi tportal.

"Ubuduće će teme poput antisemitizma, prava na opstanak Izraela i židovski život u Njemačkoj igrati važniju ulogu pri testu za upis u državljanstvo", stoji u priopćenju ministarstva.

Sigurnost na Evropskom prvenstvu: Njemačka će uvesti privremene kontrole na svim graničnim prelazima

Sigurnost na Evropskom prvenstvu: Njemačka će uvesti privremene kontrole na svim graničnim prelazima

Prije toga je Spiegel Online objavio neka pitanja koja će se ubuduće naći u testu koji je sastavni dio procesa stjecanje njemačkog državljanstva.

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i rata u Pojasu Gaze koji je uslijedio, u Njemačkoj je drastično povećan broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije