Loša situacija u Njemačkoj: Posrtanje privrede nakratko oborilo potražnju za radnicima

0
Radiosarajevo.ba
Loša situacija u Njemačkoj: Posrtanje privrede nakratko oborilo potražnju za radnicima
Foto: Freepik / Posao u Njemačkoj

Manjak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj je ponovo popustio, saopćio je u srijedu ekonomski institut Ifo. U redovnoj mjesečnoj anketi oko 9.000 domaćih preduzeća, njih 36 posto se požalilo da ne može da popuni otvorena radna mjesta.

Prije šest mjeseci, na manjak stručnih radnika žalilo se njih 39, a prije godinu dana 44 posto, podsjeća utjecajni minhenski institut.

"Posrtanje privrede nakratko je oborilo potražnju za kvalifikovanim radnicima", rekao je ekonomista Ifo Klaus Wohlrabe predstavljajući istraživanje.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Njemačka industrija se duže od godine suočava s padom potražnje i to se reflektuje i na potrebu za zapošljavanjem. Naime, sada samo 28 posto industrijskih preduzeća nema dovoljno radnika, piše dpa.

Slično je u sektorima trgovine i građevinarstva, među kojima otprilike jedna od četiri firme traga za kvalifikovanom radnom snagom.

Međutim, svaka druga firma u hotelijerstvu i logistici se žali na manjak radnika, a problem ima više od dvije trećine - 69 posto - advokata, poreskih savjetnika i revizora.

Strukturni problem tržišta rada nije nestao, upozorio je Wohlrabe, i čim privreda počne da se oporavlja, vratit će se i problem nestašice radne snage. Odlazak mnogoljudne baby-boom generacije narednih godina samo će još proširiti jaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije