Nova knjiga o Trumpu donosi pisma koja je razmjenjivao s Kim Jong-unom

Fena
Nova knjiga o Trumpu donosi pisma koja je razmjenjivao s Kim Jong-unom
Foto: EPA / Trump i Jong-un

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un koristio je mješavinu laskave i sumnjičave proze u pismima koja su stvorila njegovo diplomatsko savezništvo s Donaldom Trumpom, navodi se u novoj knjizi o američkom predsjedniku.

Lični odnosi dvojice čelnika bili su ključni pokretač diplomatije između Washingtona i Pyongyanga, varirajući od obostranih uvreda i prijetnji ratom do objave ljubavi od Trumpa.

Knjiga Bijes istražiteljskog novinara Washington Posta, Boba Woodwarda, otkriva 25 pisama koja su razmijenila dvojica čelnika, u kojima je Kim koristio krajnje pohvalnu terminologiju dok su on i Trump stvarali krajnje neobično prijateljstvo.

Obraćajući se Trumpu s riječima "vaša ekselencijo", pisma su puna laskavih riječi i ličnih komentara, sudeći po transkriptima koje je objavio CNN.

"Čak i sada ne mogu zaboraviti historijski momenat kada sam čvrsto držao ruku vaše ekselencije na divnoj i svetoj lokaciji dok je čitav svijet posmatrao s velikim zanimanjem i nadom olakšanje koje je donio taj dan", piše Kim Trumpu za Božić 2018. nakon njihovog prvog sastanka u Singapuru.

To je bio prvi sastanak u historiji između jednog sjevernokorejskog čelnika i aktuelnog američkog predsjednika, i čak i nakon propasti njihovog drugog samita u Hanoju, Kim je opisao samit u Singapuru kao "trenutak slave koji ostaje u jasnom sjećanju".

"Također vjerujem da će duboko i posebno prijateljstvo među nama djelovati kao magična snaga", dodao je Kim u izjavi iz juna 2019.

Oni su tri sedmice kasnije održali kratki sastanak u demilitariziranoj zoni koja dijeli Korejski poluotok.

Uoči sastanka, Trump je pisao sjevenrokorejskom čelniku, trećoj generaciji porodice koja vlada izoliranom zemljom, da oni dijele "jedinstveni stil i posebno prijateljstvo".

"Samo vi i ja, radeći zajednički, možemo riješiti otvorena pitanja između naših dviju zemalja i skoro 70 godina neprijateljstava. To će biti historijski", piše Trump u pismu Kimu.

Mali je napredak, međutim, ostvaren u naporima na denuklearizaciji Sjevera od prvog sastanka dvojice čelnika u Singapuru, i čak su američki obavještajni čelnici upozoravali kako je malo vjerovatno da će Pyongyang ikada predati svoje nuklearno oružje.

Nekoliko mjeseci nakon njihovog sastanka u Singapuru, Trump je poručio na skupu svojih pristalica da su njih dvojica u ljubavi.

"Ne, zaista, on mi je pisao prelijepa pisma, i to su bila sjajna pisma. Mi smo u ljubavi", kazao je.

Woodward u svojoj knjizi piše da CIA nikada nije u potpunosti zaključila ko je napisao i sastavio Kimova pisma, ali da ih špijunska agencija smatra "remek djelima".

Analitičari su zapanjeni vještinom nekoga ko je unio tačnu dozu laskanja istovremeno jačajući Trumpov osjećaj grandioznosti i toga da je u epicentru historijskih dešavanja - piše američki novinar, javlja AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije