Sjevernokorejski mediji pišu Kim Jong-un je živ: Objavili i fotografije

AA
Sjevernokorejski mediji pišu Kim Jong-un je živ: Objavili i fotografije
Foto: EPA-EFE / Kim Jong-un

Kim Jong-un pojavio se u javnosti prvi put nakon 20 dana, pišu Sjevernokorejski državni mediji.

KCNA novinska agencija da je lider Sjeverne Koreje presjekao vrpcu na otvaranju fabrike, a da su ljudi "grmili" od sreće i uzvikivali "hura" kada se on pojavio u petak.

Nakon tvrdnji i šepkulacija širom svijeta o tome da je preminuo ili da je lošeg zdravstvenog stanja, ovo je prvi put od 12. aprila da se pojavio javno.  U međuvremenu se spekuliralo da je imao operaciju srca i da je u komi, a kasnije da ima koronavirus, piše BBC.

Sjevernokorejski mediji su objavivli i fotografiju sa otvaranja fabrike, gdje Kim Jong presjeca vrpcu.

Internet stranica NK PRO, koja nadzire tu državu, u utorak je objavila fotografije komercijalnih satelita na kojima se vide brodovi koje Kim često koristi. Kretanje tih plovila sugeriralo je da je Kim možda u obalnom ljetovalištu Wonsanu.

Daily NK, internetski medij u kojemu uglavnom pišu Sjevernokorejci koji su pobjegli iz zemlje, pozivajući se na nepoznate izvore u zemlji pisao je da zdravstveno stanje Kim 35-godišnjeg Jong-una zabrinjava i da osim ovisnosti o cigaretama, pati od pretilosti i stresa zbog iscrpljenosti poslom.

Američki CNN je tada izvijestio da Sjedinjene Države "pozorno prate informacije" po kojima mu je život ugrožen nakon operacije.

Američki predsjednik Donald Trump nije u petak, upitan u Washingtonu, htio komentirati informacije sjevernokorejske novinske agencije.

Zdravlje sjevernokorejskog čelnika je dobro čuvana državna tajna u toj zemlji koja je zatvorena prema svijetu i gdje medijske slobode ne postoje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije