Prebjegao iz Sjeverne Koreje i tvrdi da je Kim Jong-un mrtav

Fena
Prebjegao iz Sjeverne Koreje i tvrdi da je Kim Jong-un mrtav
Foto: Xinhua / Kim Jong-un

Ji Seong-ho, koji je prebjegao iz Sjeverne Koreje i postao zastupnik u Parlamentu Južne Koreje, tvrdi da je 99 posto siguran da je lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un mrtav i da će vlast preuzeti njegova sestra.

"Pitao sam se koliko je dugo mogao izdržati nakon kardiovaskularne operacije. Obaviješten sam da je Kim umro prošlog vikenda", kazao je Ji za novinsku agenciju "Yonhap".

"Nije 100 posto izvjesno, ali mogu reći da je mogućnost 99 posto", dodao je Ji, istakavši da će Sjeverna Koreja njegovu smrt možda potvrditi ovog vikenda, prenosi Anadolija.

"Vjeruje se da se Sjeverna Koreja suočava sa kompliciranim pitanjem sukcesije", rekao je.

Također je podržao i mišljenja nekih stručnjaka da će Kim Yo-jong, Kimova sestra, vjerovatno postati sljedeći lider Sjeverne Koreje.

Dok se priča da je Kim živ ili mrtav, iz zraka napravljen zanimljiv snimak

Već izvjesno vrijeme Kim Jong-una nema u javnosti. Kao što smo već pisali, pojavili su se i, doduše nepotvrđeni navodi, da je ne samo imao rizičnu operaciju srca, već da je možda i preminuo. Jutros se opet oglasio i pismom , a kako je Sjeverna Koreja najzatvorenija zemlja na svijetu, te navode nije lako provjeriti, pa se mnoge strane službe uzdaju u satelitske snimke.

Istakao je također da Sjeverna Koreja nije odmah saopćila vijest o smrti svog lidera i proglasila dan žalosti, jer se suočava s kompliciranim pitanjem sukcesije.

Kim nije viđen u javnosti od 11. aprila, kada je predsjedavao sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije. Navodno je preminuo usljed komplikacija sa srcem.

U medijima su se prethodnih dana pojavile informacije da je podvrgnut kardiovaskularnoj operaciji i da je poslije nje u "vegetativnom stanju", ali takve informacije nisu zvanično potvrđene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije