Nova analiza pokazala: Vakcina AstraZeneca smanjuje rizik od smrti za 80 posto

0
Radiosarajevo.ba
Nova analiza pokazala: Vakcina AstraZeneca smanjuje rizik od smrti za 80 posto
Foto: EPA-EFE / Vakcina AstraZeneca

Prema podacima o primjeni AstraZeneca vakcine, jednom dozom vakcine postiže se 80 posto manji rizik od smrti uzrokovane koronavirusom, saopćilo je u ponedjeljak javno zdravstvo Engleske (PHE).

Naglašeno je i da nova analiza pokazuje da se zaštita od smrti vakcinom Pfizer-BioNTech povećava s približno 80 posto nakon prve doze na 97 posto nakon druge doze.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZeneka vakcina temelji na stvarnim podacima. Istraživanjem su uzeti u obzir simptomatski slučajevi bolesti covid-19 otkriveni između prosinca i travnja te preminuli u roku od 28 dana od pozitivnog testa s obzirom na status cijepljenja.

“S obzirom na ponudu i odabir cjepiva protiv koronavirusa, jedna doza bilo kojeg vakcina približno pruža zaštitu od 80 posto od smrti”, navedeno je u priopćenju PHE-a.

Zaštita od smrtnosti koju pruža vakcina Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje tjedan dana prije nego što su bili pozitivni. Uzimajući u obzir početnu procjenu zaštite od zaraze koronavurosm, radi se o 97 postotnom učinku cjepiva, saopćila je PHE.

Premijer Boris Johnson trebao bi u ponedjeljak potvrditi daljnje ublažavanje mjera zatvaranja u Engleskoj, čemu je djelomično doprinijelo brzo uvođenje cjepiva u državu. Analizirajući drugi skup podataka, PHE je napomenuo da se procjenjuje da dvije doze Pfizerovog cjepiva smanjuju rizik od hospitalizacije za 93 posto za ljude starije od 80 godina, piše Telegram.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije