Naučnik Ramadan odgovorio na bitna pitanja o AstraZeneca vakcinama i reakcijama

Radiosarajevo.ba
Naučnik Ramadan odgovorio na bitna pitanja o AstraZeneca vakcinama i reakcijama
Foto: LTV / Kristijan Ramadan

Profesor Univerziteta na Oxfordu Kristijan Ramadan govorio je o lockdownu, vakcinaciji i pandemiji koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Kako je naveo, ova zemlja je počela sa intenzivnim cijepljenjem čime su zaštitili više od 95 posto ugrožene populacije.

"Sada se pokazuju odlični rezultati, infekcija je vrlo mala i nemamo velikih smrtnih slučajeva", rekao je Ramadan za HRT.

Cijepljenje u Britaniji počelo je Pfizerovim cjepivom u decembru i AstraZenecinim u junaru, kaže da to ide odlično i da nema previše nuspojava koje se pripisuju AstraZeneci, jako su rijetki slučajevi.

"Na četiri miliona cijepljenja, nažalost ima jedan smrtni slučaj, ali ako usporedimo s COVID-om, gdje ima jedan smrtni slučaj na 46 osoba, tu ne treba puno uspoređivati. Vidi se da cjepivo pomaže, a normalno je da ponekad ima određenih nuspojava kod nekih pojedinaca", pojasnio je Ramadan.

 A na pitanje koje cjepivo koristiti - rekao je:

"U Britaniji nema dileme kojim cjepivom se cijepiti, kojim god cjepivom da se cijepite, vide se rezultati.

Pozvao je građane da se cijepe bilo kojim odobrenim cjepivom, jer su sva prošla rigorozne kontrole.

On je, kaže, cijepljen AstraZenecom, jedva čeka da primi i drugu dozu da ako na ljeto dođe u Hrvatsku, da bude zaštićen i da zarazu ne može prenijeti, također će se i dalje pridržavati mjera i biti na otvorenom prostoru, jer zu zatvoreni prostori izvori zaraza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije