COVID-19 / Njemačka: Potencijalna vakcina dala pozitivne rezultate

21. 08. 2020. u 20:00:00 Anadolija

Shares: 0

Druga potencijalna vakcina protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19), koju je razvila njemačka biotehnološka kompanija BioNTech, dala je pozitivne rezultate tokom prve faze kliničkog ispitivanja. 

Prema vijestima objavljenim na web stranici "Clinical Trials Arena", završena je prva faza kliničkih ispitivanja potencijalne vakcine pod nazivom "BNT162b2", koju je razvila kompanija BioNTech u Njemačkoj, a za koju je američka farmaceutska kompanija Pfizer dobila dozvolu za proizvodnju.

U okviru ispitivanja, u kojem je testirano djelovanje vakcine na sigurnost i imunitet, utvrđeno je da dvije doze vakcine od 30 mikrograma primijenjene u razmaku od 7 dana, kod ispitanika starosne dobi od 18 do 55 godina proizvode 3,8 puta više protivtijela i imunoloških stanica u odnosu na one koji se oporavljaju od COVID-19. Kod ispitanika starosne dobi od 65 do 85 godina ima 1,6 puta veći imunološki uticaj u odnosu na one koje se oporavljaju od COVID-19.

Nakon pozitivnih rezultata, planira se šire ispitivanje kandidata za vakcinu u drugoj i trećoj fazi, koja će biti provedena u SAD-u, Brazilu i Argentini.

Prva potencijalna vakcina "BNT162b1", koju je razvila kompanija BioNTech, prošla je ispitivanja u Njemačkoj, a nakon toga je izvršena druga i treća faza ispitivaja u Kini i SAD-u.

U Argentini je 10. augusta počelo testiranje na ljudima potencijalne vakcine "BNT162", koja je razvijena u saradnji američke farmaceutske kompanije Pfizer i biotehnološke kompanije BioNTech, čiji je suosnivač turski naučnik Ugur Sahin.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA