Australija će uzeti vakcinu s Oxforda: Vakcinacija i besplatna i - obavezna

Radiosarajevo.ba
Australija će uzeti vakcinu s Oxforda: Vakcinacija i besplatna i - obavezna
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Australski dužnosnici potvrdili su da su osigurali pristup vakcini koju ravijaju AstraZeneca i Oxford. Ako se klinički testovi pokažu uspješnima, dogovor sa AstraZenecom osigurao bi 'rani pristup svakom Australcu', rekao je premijer Scott Morrison.

Također je naglasio da će vakcinacija skoro sigurno biti obavezno. U Australiji je, podsjetimo, zabilježeno 450 smrtnih slučajeva i to većinom na području Victorije.

Victoria je trenutno pod strogom karantenom sa preko 7000 aktivnih slučajeva te bilježi polagani pad broja zaraženih zabilježen od prošle sedmice.

VakcinaOxford/AstraZeneca jedan je od pet kandidata koji bi mogli doseći napredni stadij kliničkih testova, dok vlade diljem svijeta pokušavaju osigurati dovoljno doza za svoje građane.

"Ako cjepivo bude uspješno, počet ćemo ga proizvoditi i dostavljati lokalno te osigurati dovoljno doza za svih 25 miliona Australaca", rekao je Morrison, piše Tportal.

Što se same cijene tiče, vrijednost operacije osiguravanja vakcine svima u Australiji još nije poznata. Zna se da je zemlja potpisala ugovor vrijedan 18 miliona dolara sa Becton Dickensonom, američkom farmaceutskom kompanijom koja bi im trebala dostaviti sto miliona igli i injekcija.

Ako sve krene po planu, Morrison kaže da očekuje da će vakcina biti dostupna od početka iduće godine.

Proizvodnja istog trajat će još nekoliko mjeseci, a vakcinacija će biti obavezna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije