Objavljeno koliko će koštati kineska vakcina i kada će biti dostupna

Radiosarajevo.ba
Objavljeno koliko će koštati kineska vakcina i kada će biti dostupna
Foto: Pixabay / Ilustracija

Šef Sinopharma Liu Jingzhen rekao je za lokalne kineske medije da je vakcina koju razvija njegova farmaceutska kompanija ušla u treću i konačnu fazu testiranja, tokom koje se testira uspješnost i sigurnost vakcine na velikoj grupi ljudi koji su oboljeli od COVID-19.

Sinopharmova vakcina najvjerovatnije će biti puštena u prodaju do kraja decembra, istakao je Liu. Slučajno ili ne, taj se period podudara i s godišnjicom kad je Kina službeno objavila izbijanje pandemije u provinciji Wuhan, koji je ujedno i epicentar pandemije koja je u međuvremenu preplavila čitav svijet.

Kako bi se osoba imunizirala, bit će potrebno primiti dvije vakcine. Liu kao dobru vijest napominje da vakcina neće previše koštati.

Njena cijena neće biti previsoka. Za dva cijepljenja očekuje se da će koštati oko 144 dolara, pojasnio je.

Najava Sinopharma stiže nedugo nakon što je Kina patentirala svoje prvo cjepivo protiv novog koronavirusa, nazvano Ad5-nCoV. To cjepivo razvila je druga kineska kompanija, CanSino Biologics, i ono će ući u fazu kliničkih testiranja u Saudijskoj Arabiji i Meksiku.

CanSino se nada da će konačnu fazu testiranja početi i u Brazilu, Čileu i Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije