Svijet / Kina: Oštro osuđujemo barbarske američke sankcije zvaničnicima Hong Konga

08. 08. 2020. u 14:51:00 Fena

Shares: 9

Kina je danas oštro kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog uvođenja "barbarskih sankcija“ u reakciji na kineske akcije u Hong Kongu, u jeku dramatično pogoršanih odnosa između dviju najvećih svjetskih ekonomija. 

U najoštrijoj akciji prema Hong Kongu, Kina je uvela novi sigurnosni zakon za tu teritoriju. Washingtion je u petak sankcionirao grupu kineskih i honkonških zvaničnika – uključujući čelnicu tog grada Carrie Lam. 

Taj potez je uslijedio nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa prinudila kineske internetske divove TikTok i WeChat da prekinu sve operacije u SAD-u, u kombinaciji diplomatskih i trgovinskih kaznenih mjera protiv Kine koje će samo jačati uoči američkih predsjedničkih izbora u novembru. 

"Zle namjere američkih političara da podrže ljude koji su protiv Kine i da se mješaju u unutrašnja pitanja Hong Konga sada su očigledno otkrivene", navodi se u saopćenju iz kineskog ureda za vezu u Hong Kongu. 

Američko ministarstvo trezora objavilo je da je zamrznulo sva sredstva u SAD izvršnoj čelnici Hong Konga Carrie Lam i desetero ostalih visokih zvaničnika, među kojima je Luo Huining – čelnik kineskog ureda za vezu u Hong Kongu. 

Američko ministarstvo  optužilo je sankcionirane pojedince da su „direktno odgovorni za provedbu kineske politike suzbijanja sloboda i demokratskog procesa“. 

Objavom u petak predviđaju se krivične mjere za sve američke finansijske transakcije sa sankcioniranim zvaničnicima. 

Luo je u kratkom saopćenju reagovao na stavljanje na crnu listu. 

"Uradio sam ono što sam trebao za svoju zemlju i Hong Kong. Ja nemam ni centa u stranoj valuti", kazao je on.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA