Njemačka uvodi mjere kako bi spriječila smrtne slučajeve izazvane toplotnim talasima

0
AA
Njemačka uvodi mjere kako bi spriječila smrtne slučajeve izazvane toplotnim talasima
FOTO: AA / Visoke temperature / Ilustracija

Vlada Njemačke saopćila je u ponedjeljak da pokreće kampanju koja za cilj ima spriječiti smrtne slučajeve izazvane toplotnim talasima koji postaju sve češći i intenzivniji uslijed klimatskih promjena.

Ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je da Njemačka usvaja primjere iz Francuske, koja je uvela brojne mjere nakon toplotnog talasa 2003. godine koji je izazvao oko 15.000 smrtnih slučajeva u zemlji.

Lauterbach je kazao da je francuski primjer "dobar model" za ono što se može učiniti kako bi se umanjili zdravstveni rizici posebno kod starijih osoba, onih s hroničnim bolestima, trudnica i beskućnika.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

"Relativno ih je lako spasiti, ako imate plan", istakao je njemački ministar.

Osim pokretanja namjenske web stranice za gradove i lokalne vlasti kako bi odredili mjere koje se mogu poduzeti, Lauterbach je rekao da vlasti također istražuju kako najbolje izdati upozorenja o predstojećim toplotnim talasima.

Ministrica životne sredine Steffi Lemke naglasila je da globalno zagrijavanje izaziva nove zdravstvene rizike u Evropi koji se mogu riješiti, uključujući obezbjeđivanje više hlada i hladnih mjesta u gradovima tokom toplotnih talasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije