Lijepa vijest za sve koji planiraju život u Njemačkoj: Drastično niže cijene stanova i kuća

3
Radiosarajevo.ba
Lijepa vijest za sve koji planiraju život u Njemačkoj: Drastično niže cijene stanova i kuća
Foto: Pixabay / Ilustracija / Stanovi

Početkom 2023. godine stambene su nekretnine u Njemačkoj pojeftinile najviše od 2000. godine.

Cijene su u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 6,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, objavio je u petak, 23. juna, Federalni zavod za statistiku, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

Riječ je o najvećem padu cijena od početka statističkog niza prije 23 godine. U odnosu na četvrto tromjesečje 2022. stanovi su u prosjeku jeftiniji za 3,1 posto.

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Protestna šetnja u Sarajevu: Nezadovoljni radnici traže svoja prava

Već u zadnjem kvartalu prošle godine statističari su zabilježili osjetan pad cijena nekretnina, nakon godina procvata. Glavni razlog potresa na tržištu je snažan rast kamata, zbog čega su krediti postali vrlo skupi, piše Fenix magazin.

Uz to, faktor je i stalna inflacija koja je smanjila kupovnu moć građana. Mnogi više ne mogu priuštiti kupovinu nekretnina. Posao s bankovnim stambenim kreditima već je mjesecima izraženo slab. Tek u aprilu, prema podacima Bundesbanke, opet se smanjio gotovo za polovinu.

Pad cijena stanova početkom godine zabilježen je i u gradovima i u ruralnim područjima. Pritom je pad cijena bio nešto veći u gradovima. Najveća su sniženja bila u Berlinu, Hamburgu, Münchenu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu i Düsseldorfu.

U tim su metropolama kuće za jednu ili dvije porodice pojeftinile 10,4 posto, a stanovi su se plaćali 6,4 posto manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije