Raste broj zaraza, ali umire manje ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Raste broj zaraza, ali umire manje ljudi
Foto: EPA-EFE / Jens Spahn, ministar zdravstva u Njemačkoj

Slučajevi koronavirusa ponovno su u porastu u Njemačkoj, objavili su zdravstveni dužnosnici u srijedu, ali broj umrlih nastavlja se smanjivati.

Ipak, ministar zdravstva te zemlje poziva na vakcinaciju i najavljuje novi val zaraze virusom COVID-19 ove jeseni, piše Hina.

Institut Robert Koch (RKI) javio je u srijedu o 985 novih zaraza. Taj broj je prije sedam dana iznosio 808. Umrlo je 48 ljudi u protekla 24 sata, u odnosu na 56 prije tjedan dana, objavio je RKI.

Ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je ljude da prihvate pozive za imunizacijuSpahn je u intervjuu za njemačku javnu televiziju ARD upozorio da će broj zaraza porasti ove jeseni.

"To ćemo vidjeti ujesen i na zimu, ono što vidimo u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama. Gdje god nije dovoljno ljudi vakcinisano bit će mnogo zaraza među onim grupama stanovništva koje se nedovoljno vakcinišu", rekao je.

Po njegovim riječima, mladi i djeca koji se odluče vakcinisati mogli bi dobiti svoju prvu dozu do kraja augusta.

"Vakcine su tu", rekao je ministar zdravstva Njemačke i dodao da je vakcinacija dobrovoljna.

Uz to, Spahn je naglasio kako je "suzbijanje virusa je timski rad" i naglasivši i to da "ako mi, kao Njemačka i kao Europa želimo prevladati pandemiju, treba nam visoka stopa vakcinacije."

Neki u njemačkoj vladi traže da se ukinu sva ograničenja, ali Spahn tvrdi da će se maske vjerovatno morati nositi i ove jeseni i zime u određenim okolnostima.

Njemačka je zabrinuta zbog širenja delta varijante koronavirusa koja se smatra zaraznijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije