Njemačka osudila govor Macrona: Nama treba snažna Evropa

Radiosarajevo.ba
Njemačka osudila govor Macrona: Nama treba snažna Evropa
PrtScr / Emmanuel Macron

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas usprotivio se potkopavanju sigurnosne alijanse NATO-a, što je do sada najoštriji odgovor Berlina na kritiku koju je iznio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Macron je početkom sedmice za list "The Economist" rekao da je NATO "u stanju moždane smrti" zbog nedostatka koordinacije i nepredvidivosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

„Bilo bi pogrešno da potkopamo Alijansu. Bez SAD ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno zaštite“, napisao je Mass u kolumni za ''Die Spiegel''.

Mass je podržao poziv Macrona da se ojačaju vojne sposobnosti Evrope.

„Zato zajedno s Francuskom radimo naporno da izgradimo Evropu koja će mnogo bliže sarađivati o pitanju sigurnosne politike“, napisao je Mass.

On je upozorio da se EU i NATO ne smiju okretati jedni protiv drugih.

„Da, mi želimo snažnu i suverenu Evropu, ali kao dio snažnog NATO-a, a ne kao njena zamjena“, smatra Mass.

Mass je pozvao na stvaranje Evropskog vijeća sigurnosti, čija bi članica bila i Velika Britanija, bez obzira na izlazak Londona iz EU.

On je dodao da tu ideju razmatra sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom te naglasio da Njemačka planira tokom svog predsjedavanja EU u drugoj polovini naredne godine predstaviti okvir kao šta je Evropsko vijeće sigurnosti.

Francuska tradicionalno ima dvosmislenu ulogu u NATO-u, tako, naprimjer, nije učestvovala u strateškom vojnom planiranju Alijanse od 1966. do 2009. godine iako je jedan od osnivača. Ipak, komentari Macrona su neočekivani i to manje od mjesec pred samit Alijanse u Londonu 4. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije