Njemačka: ISIL-ovac osuđen na doživotni zatvor zbog genocida

4
Al Jazeera
Njemačka: ISIL-ovac osuđen na doživotni zatvor zbog genocida
Foto: EPA-EFE / Nakon izricanja kazne

Njemački sud osudio je u utorak, 30. novembra, na doživotni zatvor bivšeg militanta takozvane Islamske države, zbog umiješanosti u genocid i zločine protiv čovječnosti nad manjinskimm Jezidima u Iraku i Siriji, uključujući i ubistvo petogodišnje djevojčice.

Sud u Frankfurtu proglasio je krivim Taha al-Jumaillyja, 29-godišnjeg iračkog državljanina, za umiješanost u pokolj više od 3.000 Jezida i porobljavanje 7.000 žena i djevojaka od terorista IS-a 2014. i 2015. godine.

Ovo je prva presuda za genocid protiv pripadnika tzv. Islamske države, ogranka Al Kaide, koji je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije 2014. godine, prije nego je zbačena kontraofanzivama koje podražavaju Sjedinjene Američke Države, izgubivši posljednju teritorijalnu utvrdu 2019. godine, prenosi Reuters.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Kako je naveo sud, presuda uključuje i ubistvo petogodišnje djevojčice koju je Tah al-Jumailly zarobio, okovao lancima za prozor i tako je ostavio da umre na visokoj temperaturi 2015. godine u Iraku.

Optuženi je uhapšen u Grčkoj 2019. godine, odakle je izručen Njemačkoj, gdje su rođaci ubijenih Jezida bili tužitelji koji su podržavali optužnicu protiv njega.

U sudu se pojavio pokrivajući lice fasciklom.

"Današnja presuda označava prvu ikad svjetsku potvrdu suda da su zločini Islamske države nad jezidskom vjerskom grupom genocid", rekla je Meike Olszak iz ogranka Amnesty Internationala u Njemačkoj.

Supruga okrivljenog, koja je Njemica, identificirana samo kao Jennifer W. bila je svjedok optužbe na suđenju. Ona je nešto ranije osuđena na 10 godina zatvora zbog umiješanosti u zarobljavanje jezidske djevojčice i njene majke.

Jezidi su inače stara vjerska manjina u istočnoj Siriji i sjeverozapadnom Iraku, koju je tzv. Islamska država smatrala navodnim obožavateljima Đavola zbog njihove vjere, koja kombinuje zoroastrijanska, kršćanska, manihejska, jevrejska i muslimanska vjerovanja.

Razaranja Islamske države također su raselila većinu jezidske zajednice od 550.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije