Počinje suđenje Mirsadu Kandiću koji je regrutirao 20.000 pripadnika ISIL-a!

0
Radiosarajevo.ba
Počinje suđenje Mirsadu Kandiću koji je regrutirao 20.000 pripadnika ISIL-a!
FOTO: Arhiv / Počinje suđenje Mirsadu Kandiću

Mirsad Kandić, optužen da je radio kao regruter i obavještajac za militantnu grupu tzv. Islamska država, pred Sudom u New Yorku pojavit će se u aprilu 2022. godine.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država.

Informacija o početku suđenja Kandiću, koji se sumnjiči da je u "Islamsku državu" (IDIL) doveo više od 20.000 militanata, prva je informacija dostupna za javnost od deportacije Kandića iz BiH u SAD-a i njegovog izjašnjavanja o krivnji novembra 2017. u New Yorku.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Za RSE je, skoro četiri godine kasnije, iz američkog ministarstva pravosuđa potvrđeno i da je Kandić u pritvoru Metropolitan centru za pritvor u Brooklynu.

Kandić je uhapšen u Sarajevu u augustu 2017. godine. Krajem oktobra iste godine deportiran je u SAD, gdje je već bila podignuta optužnica zbog sumnje da je jedan od najtraženijih suradnika "Islamske države". Kandiću se sudi u SAD-u jer je imao trajnu dozvolu boravka.

New York, gdje je živio, napustio je 2013. godine, koristeći lažne dokumente. Tada se, prema optužnici, pridružio "Islamskoj državi".

Prema sigurnosnim agencijama u BiH, Kandić (1981.), inače porijeklom iz Peći na Kosovu, boravio je od početka 2017. godine, pod lažnim imenom Edin Radončić.

U BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest mjeseci je živio u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko mjeseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim suradnicima, prenosi Glas Amerike. 

Na ročištu o ekstradicijskom pritvoru pred Sudom BiH tvrdio je da je "završio samo osnovnu školu i kurs za vodoinstalatera". Negirao je bilo kakve veze s militantima.

Sigurnosni zvaničnici u BiH su tada rekli da je Kandić "koristio najmanje 10 identiteta i pasoše šest zemalja" s kojima je putovao od SAD-a preko Paname i Brazila do Turske, Sirije i Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije