Traži se pritvor za Senu iz Tuzle koja je učestvovala u finansiranju ISIL-a

9
Radiosarajevo.ba
Traži se pritvor za Senu iz Tuzle koja je učestvovala u finansiranju ISIL-a
Foto: Interpol/SIPA / Muradif (lijevo), Senin suprug još je u bijegu

Tužitelj Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja osumnjičene, prema Sudu BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za Senu Hamzabegović, rođenu 1960. godine u Tuzli, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je mjeru pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičene, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju financijske pomoći, za državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ISIL-a, uključujući formacije Jahbet Al Nusra, Al Nusrah Front i druge, koje
je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svome suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik ISIL-a i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, proslijeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za financiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Također, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena osobno, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je proslijeđivala. Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu, sukladno članku 132. stavak 1. točke a) i c), Zakona o
kaznenom postupku BiH, upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužiteljstva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije