Velika akcija u BiH: Prokrijumčarili eksploziv koji se koristi za terorističke napade

2
Radiosarajevo.ba
Velika akcija u BiH: Prokrijumčarili eksploziv koji se koristi za terorističke napade
Foto: Arhiva Radiosarajevo / Eksplozivna sredstva

Na području Banje Luke u toku je velika akcija koja se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma vrlo razornog eksploziva sa područja BiH u Austriju, rečeno je u Tužilaštva BiH.

Oni su pojasnili da u akciji učestvuju pripadnici MUP RS, a sve se radi po njihovom nalogu.

„Radi se o aktivnostima koje se realiziraju u saradnji s partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga“, kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Na području Banje Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni, a pretresi se obavljaju na dvije lokacije, piše Srpska info.

Tokom pretresa su pronađeni dokazni materijali koji su važni za postupak. Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koriste u terorističkim aktima i kriminogenih aktivnostima.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema Austriji. Osim toga, krijumčarena je i manja količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije