Koje tajne krije uhapšeni glavni bankar ISIL-a?

0
Radiosarajevo.ba
Koje tajne krije uhapšeni glavni bankar ISIL-a?
Foto: EPA-EFE / Sami Jasim Muhammad al-Jaburi

Dok su Iračanke i Iračani, u malom broju, izlazili na izbore, snage sigurnosti izvodile su osjetljivu i važnu operaciju. Uhapsile su Samija Jasima, pripadnika terorističke skupine Islamska država, koji je zadužen za finansiranje te grupe i zamjenika ubijenog vođe Abu Bakra al-Bagdadija. Vijest je objavio premijer Mustafa Al-Kadhimi na Twitteru, a prenosi je Jutarnji list.

Bagdadi je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije 2019. godine.

Detalji operacije zasad su tajna. Irački je premijer naveo da je to bila jedna od najtežih prekograničnih obavještajnih operacija koje su iračke snage provele dosad. AP je od iračkih obavještajnih izvora doznao da je Jasim uhićen u neidentificiranoj stranoj zemlji iz koje je prije nekoliko dana prebačen u Irak. AFP je doznao da je uhapšen u Turskoj.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Iz Ankare nije bilo reakcija, a agencija Anadolu dodala je da je Turska bila prva država koja je još 2013. godine proglasila IS/Daesh (arapski akronim za tu organizaciju) terorističkom skupinom. Anadolu nije podsjetila na veze koje je turska tajna služba MIT imala s članovima te skupine kojima su omogućavali prelazak u Siriju. I poslije od njih kupovali naftu.

Američka je vlada raspisala nagradu do pet miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do njegova uhapšenja. Uz sljedeći opis: "Sami Jasim Muhammad al-Jaburi, poznat i kao Hajji Hamid, viši je čelnik IS-a, bivši član al-Qa’ide u Iraku. Ključna je osoba u upravljanju finansijama terorističke organizacije".

Jasim, irački državljanin, jedan je od glavnih vođa Islamske države koji bi mogao ponuditi vrijedne informacije o operacijama grupe, rekao je Hassan Hassan, stručnjak za tu grupu, za Reuters. Tek je drugi visoki čelnik IS -a koji je uhapšen živ, dodao je.

Hassan navodi da je Jasim bio član upravljačkog vijeća terorističke organizacije koje broji između šest i 12 članova. Blizak je i s novim liderom IS-a. Nakon likvidacije Bagdadija, na taj je položaj stupio Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi. Koji je odmah dobio nadimak "kalif bez kalifata".

Hassan dodaje da je "bankar IS-a", kako su mediji zvali Jasima, s vremenom proširio opseg djelovanja na koordinaciju aktivnosti u Iraku i Siriji, kako strateških, tako i taktičkih.

Stručnjak za IS Reutersu je rekao da je uobičajeno da se čelnici IS-a, kad im zaprijeti hapšenje, raznesu, kao al-Bagdadi ili bore dok ih ne ubiju. "Bankar" to nije učinio, što može biti znak da je hapšenje bilo iznenadno.

David Cohen, bivši podtajnik za terorizam i finansijske obavještajne podatke u američkom Ministarstvu finansija, opisao je za The Times of London militante kao "najbogatiju terorističku organizaciju na Zemlji".

Jasim je nadzirao prihode i do milijardu dolara godišnje: od prodaje nafte dolazilo je oko pola milijarde dolara, a od iznuda, kako navodi The Times, a realno od poreza koje su nametali na prostoru kojim su upravljali, stizalo je oko 300 miliona dolara. U strukturi prihoda otkupnine su uprihodile oko 25 miliona dolara, ilegalna trgovina antikvitetima oko 15 miliona, a trgovina ljudima oko 10 miliona. Tome treba dodati i donacije simpatizera s Bliskog istoka. Koje nisu prestale do danas.

Obavještajne službe bile su neugodno iznenađene vještinom finansijske uprave kalifata koji se na vrhuncu moći prostirao na trećini prostora u Siriji, sa sjedištem u Raqqi, te se širio prema Iraku, gdje je završavao 60-ak kilometara od Bagdada. Sjedište je bilo u Mosulu, gradu koji je "šaptom pao" 2014. godine i gdje je Al-Bagdadi proglasio kalifat. Posebno su bili fascinirani uspješnim funkcioniranjem poreznog sastava, "iznuda", kako piše The Times. Možda je to i precizan termin za porez.

Colin Clarke, direktor istraživanja politike u Soufan Group, konzultantskoj agenciji za sigurnost, rekao je za The Times da bi podaci koje Jasim posjeduje mogli otkriti kako je grupa prala novac, gdje je ulagala i alocirala sredstva. Što možda neće biti ugodne informacije za neke i na Zapadu. "Novac je žila kucavica terorističkih skupina pa je potraga za ljudima zaduženim za novac važan dio strategije njihovog suzbijanja."

Teroristička se grupa, nakon što je izgubila teritorij kalifata, reorganizirala prebacujući djelovanje prema modelu al-Qa’ide u franšize, vilajete (naziv koji se u Osmanskome Carstvu često koristio za najveću upravnu jedinicu, potom za zemlju, provinciju ili veće područje, piše mrežno izdanje Hrvatske enciklopedije). Koji djeluju na prostoru od Zapadne Afrike do Jugoistočne Azije.

Među vilajetima postoji komunikacija, ali nije potpuno razvidno do koje mjere usklađuju aktivnosti. Dosad se pretpostavljalo da je vodstvo IS-a i dalje na prostoru Sirije ili Iraka, u pustinjskim područjima. Vlada u Damasku nije zainteresirana za trošenje oskudnih sigurnosnih resursa za kontrolu nad tim prostorima.

Zapadne obavještajne službe procjenjuju da na tim prostorima boravi oko 10.000 boraca te terorističke grupe. Koji i dalje imaju zaštitu među nekim sunitskim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije