Pentagon potvrdio: Dronom ubijene dvije važne mete ISIL-K organizacije

0
Radiosarajevo.ba
Pentagon potvrdio: Dronom ubijene dvije važne mete ISIL-K organizacije
Foto: Twitter / Samoubica iz Kabula

Dan nakon što je u samoubilačkom bombaškom napadu na aerodrom u Kabulu poginulo više od 170 civila, Sjedinjene Američke Države pokrenule su napad bespilotnim letjelicama protiv organizatora napada.

Američki napad dronom, u kojem su ubijena dva pripadnika organizacije Islamske države Khorasan (ISIL-K), naišao je na kritike iz redova talibana, javlja SkyNews.

Glasnogovornik talibana tvrdi da će ta grupa, koja je vrlo brzo osvojila Afganistan, "uskoro potpuno kontrolirati aerodrom".

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Možda ćemo trebati pomoć Katara ili Turske kako bismo upravljali aerodromom, još je prerano za reći", dodao je za Reuters.

Inače, povod za američki napad na članove organizacija ISIL-K bila je činjenica da su oni preuzeli odgovornost za smrtonosni napad koji je izvršen u glavnom gradu Afganistana, a u kojem je stradalo i 13 američkih vojnika.

Tim povodom oglasio se i Pentagon. Američki novinari su na press konferenciji u subotu pitali da li su pripadnici ISIL-a koji su ubijeni u napadu dronom bili direktno uključeni u teroristički napad u Kabulu.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da se "radilo o ljudima koji su pravili planove za ISIL-K, to je dovoljan razlog sam po sebi". 

Kako prenosi britanski SkyNews, evakuacija civila i stranih vojnika iz Afganistana trebala bi završiti do 31. augusta, a ovaj datum usaglašen je s talibanima koji su preuzeli vlast u toj zemlji. 

U subotu je Velika Britanija prekinula evakuaciju civila, a naglasili su da će svim preostalim britanskim letovima iz Kabula iz zemlje odlaziti samo britanski vojnici i nekolicina Afganistanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije