Biden ispunio obećanje: Američke snage izvele napad na pripadnika ISIL-a

0
AA
Biden ispunio obećanje: Američke snage izvele napad na pripadnika ISIL-a
FOTO: AA / Afganistan

Sjedinjene Američke Države (SAD) u subotu su na istoku Afganistana izvele napad bespilotnom letjelicom na pripadnika terorističke organizacije ISIL za kojeg se vjeruje da je bio uključen u planiranje napada u Kabulu.

Vjeruje se da je pripadnik ogranka terorističke organizacije ISIS za Afganistan bio uključen u planiranje nedavnog napada u blizini aerodroma “Hamid Karzai“ u Kabulu, s kojeg je, nakon što su talibani preuzeli kontrolu u glavnom gradu, evakuirano na hiljade ljudi,

U terorističkom napadu poginulo je najmanje 170 osoba, među kojima i 13 američkih vojnika, saopćio je glasnogovornik američke Centralne komande (CENTCOM) Bill Urban.

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Talibani su 15. augusta preuzeli kontrolu nad većinom Afganistana, uključujući i Kabul, nakon čega je bivši predsjednik države Ashraf Ghani i nekoliko visokopozcioniranih zvaničnika napustilo zemlju.

“Prve informacije pokazuju da smo usmrtili metu. Znamo da nije bilo civilnih žrtava“, rekao je Urban referirajući se na operaciju bespilotnom letjelicom u provinciji Nangarhar, na istoku Afganistana.

Predsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je potvrdio da je napad na aerodrom izvela teroristička organizacija ISIL te najavio precizan i oštar odgovor.

ISIL je preuzeo odgovornost za napad.

Američke snage nastavljaju evakuaciju s aerodroma u Kabulu.

Bijela kuća je u petak saopćila kako je nacionalni sigurnosni tim upozorio Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris na mogućnost terorističkih napada u Kabulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije