Biden nakon napada u Kabulu poručio: "Nećemo zaboraviti, platit ćete"

3
Radiosarajevo.ba
Biden nakon napada u Kabulu poručio: "Nećemo zaboraviti, platit ćete"
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obratio se sinoć javnosti nakon terorističkih napada u Kabulu.

U napadima je, podsjetimo, poginulo 60 civila i 12 američkih vojnika, a povrijeđeno je najmanje 140 osoba. Odgovornost za napad preuzeo je ISIL. 

"Teroristi su večeras napali Kabul", počeo je sinoć obraćanje Biden. "ISIL je oduzeo živote američkih vojnika. Ranio je mnoge civile i mnogi civili su ubijeni. Ubijeni američki vojnici bili su junaci, junaci koji su spašavali živote drugih", rekao je Biden, i nastavio:

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

"Oni su dio najnesebičnije vojske na svijetu, najbolje što ova zemlja može ponuditi. Srca nas bole zbog svih žrtava. Bijesni smo i srca su nam slomljena.

Imamo osjećaj kao da smo povučeni u crnu rupu i nema izlaza. Znam ovo - imao obavezu, svetu obavezu prema svima vama, porodicama tih junaka... Životi koje smo izgubili su životi koji su položeni za slobodu i sigurnost drugih, sigurnost Amerike.

Onima koji su izveli napad - znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovit ćemo vas i natjerati vas da platite", zaprijetio je Biden.

"Moramo dovršiti ovu misiju. Teroristi nas neće zaustaviti, nastavit ćemo evakuacije. Naredio sam planove za napade na lokacije ISIL-a njihovu imovinu, vodstvo i objekte. Ovi teroristi neće pobijediti. Spasit ćemo Amerikance, i naše saveznike. Udarit ćemo teroriste kad želimo, gdje želimo i kako želimo", kaže Biden.

Održana je i minuta šutnje za žrtve u Kabulu.

Na pitanje hoće li u Afganistan poslati nove vojne snage, kazao je:

"Vojsci sam rekao da ću odobriti sve što im je potrebno. Što se tiče pronalaska vođa ISIL-a koji su naredili napad, imamo razloga vjerovati da znamo ko su. Pronaći ćemo način da dođemo do njih gdje god da bili", naveo je Biden.

Afganistancima koji su pomagali Amerikancima, a koje neće izvući do 31. augusta, Biden je poručio:

"Nastavit ćemo pokušavati izvući vas. Danas je najsmrtonosniji dan za američku vojsku u Afganistanu od 2011. godine".

Biden navodi kako zbog toga snosi odgovornost.

"Snosim odgovornost za sve što se dogodilo. Znate kao i ja da je bivši predsjednik sklopio dogovor s talibanima da izvučemo sve snage iz Afganistana, a zauzvrat da talibani neće napadati Amerikance", istakao je Biden dodajući kako stoji iza odluke o povlačenju, piše Večernji.hr.

Cijeli govor predsjednika Sjedinjenih Američkih Država poslušajte u nastavku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije