Nizozemski mediji se raspisali o narkobosu 'Bosancu' koji je uhapšen u Dubaiju: Ko je Edin G.?

0
Radiosarajevo.ba
Nizozemski mediji se raspisali o narkobosu 'Bosancu' koji je uhapšen u Dubaiju: Ko je Edin G.?
Foto: Istraga / Europol / Ko je Edin G.?

"Edin G. uhapšen u Dubaiju!" "'Pali' međunarodni trgovci drogom!"

Ovo su samo neki od naslova nizozemskih medija koji danas donose više detalja o policijskoj akciji koja je provedena u Dubaiju.

Kako smo već objavili, na zahtjev nizozemskog državnog odvjetništva (OM), dva muškarca uhapšena su u Dubaiju pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Nizozemska policija javlja da je jedan od uhapšenih 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine, a riječ je o Edinu G.

Nezvanično, u pitanju je Edin Gačanin, a nizozemski mediji ga opisuju kao vođu Tito i Dino kartela.  

Protiv Edina G. je pokrenuto kriminalističko istraživanje na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužitelji tamošnjeg Državnog tužiteljstva. Uz ovu dvojicu, uhapšeno je još 49 osoba, koje su zajedno, prema Europolu, vodile 'superkartel' koji čini trećinu trgovine kokainom u Europi.

Velika akcija u Dubaiju: Uhapšeni međunarodni narko bossovi, među njima i državljanin BiH!

Velika akcija u Dubaiju: Uhapšeni međunarodni narko bossovi, među njima i državljanin BiH!

Uhapšeni muškarci, objašnjavaju tamošnji mediji, imaju podebeo kriminalni dosje.

"Oni pripadaju mreži koja je bila zadužena za ogromni uvoz droge, kojih su istražne službe presrele oko 30 tona. Prvi čovjek je 40-godišnji nizozemski Bosanac Edin G, čovjek koji je decenijama aktivan u svijetu droge i šef je kartela Tito i Dino. Istraživanja su otkrila da američka istražna služba DEA Edina G. smatra jednim od pedeset najvećih trgovaca drogom na svijetu", daju detalje mediji iz Nizozemske.

A, prema tvrdnjama Amerikanaca, Edin G, koji je odrastao u Bredi, bio je dio europskog superkartela koji je djelovao iz Dubaija. Priča se da je sarađivao, između ostalih, s Ridouanom Taghijem i čelnicima italijanskog i irskog podzemlja.

Ovaj 'superkartel', kako ga nazivaju, istražne službe smatraju odgovornim za trećinu europske trgovine kokainom.

"Državno odvjetništvo sumnjiči ga za vodeću ulogu u uvozu, među ostalim, 1800 kilograma kokaina preko luke Hamburg 2020. godine. Također, možda je organizirao i platio uvoz gotovo 750 kilograma kokaina preko Južne Afrike u Rotterdam. Osim toga, navodno je dovezao 8000 kilograma sirovina za amfetamin preko luke Antwerpen", pišu o Edinu G. nizozemski mediji.

Prema istražnim službama, Edin G. je u prošlosti imao bliske veze s narkobosovima kao što su Nizozemci Ridouan Taghi i Richard R. ('Rico de Chilean').

Prema upućenima, poslovao je i s ozloglašenim međunarodnim svjetskim igračima na tržištu droge, poput Daniela Kinahana i Raffaelea Imperialea – italijanskog narko-kriminalca koji ima veze s Camorrom (najstarijom i najvećom italijanskom mafijom) i koji je u prošlosti vodio kafić na amsterdamskoj Raadhuisstraat.

U julu 2017., prema dokumentu, američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) snimila je Edina G., uz Ridouana Taghija, na ekstravagantnom vjenčanju 'Dannyja' Kinahana u kultnom kompleksu Burj al Arab u Dubaiju. Nekoliko izvora opisuje Edina G. kao 'veliku ribu' za pravosuđe.

Muškarci uhapšeni u Dubaiju uhvaćeni su zahvaljujući dešifriranim porukaama sa servera Sky aplikacije.

"Osim uvoza kokaina, Edin G. se navodno bavi i uvozom sirovina za proizvodnju amfetamina. Te su sirovine stizale preko luke Antwerpen, s kompanijom u Nizozemskoj kao krajnjim odredištem. G. je imao vodeću ulogu u uvozu. Istražne službe iz Sky poruka također zaključuju da je pripremao uvoz 739,5 kilograma kokaina iz iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam", detaljišu dalje nizozemski mediji.

U Argentini uhapšen opasni kriminalac iz BiH: Švercovao kokain sa likom Al Caponea

U Argentini uhapšen opasni kriminalac iz BiH: Švercovao kokain sa likom Al Caponea

Drugi osumnjičenik je 37-godišnji nizozemski Marokanac Zouhair B. Uhapšen je prije dvije sedmice, 16. novembra, u Dubaiju i još uvijek je ondje pritvoren. Protiv njega se u Rotterdamu vodi postupak zbog uvoza hiljdaa kilograma kokaina preko luka Rotterdama i Antwerpena, sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji, pranja velikog novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja.

Do 2018. B. je bio direktor 'društva za upravljanje' u Rotterdamu, nakon čega 'štab' seli u Dubai - gdje su glavni igrači u globalnoj trgovini drogom dugo vjerovali da su sigurni. Njegovo ime pojavljuje se, između ostalog, u istrazi o drogama u kojoj je presretnuto 1.329 kilograma kokaina u luci Rotterdam. Droga, čija je ulična vrijednost 99 miliona eura, bila je skrivena u pošiljci zrna brazilske kave. Za B. se kaže da je imao ulogu koordinatora i Interpol ga traži od aprila 2022. Četrnaest drugih osumnjičenika prethodno je uhićeno u toj istrazi.

Odvjetnici dvojice uhapšenih još ne žele davati izjave, a Nizozemska će za obojicu zatražiti izručenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Član narko kartela Tito i Dino prijeti novinaru Žurnala: Potraživat će ga u kanalima

Član narko kartela Tito i Dino prijeti novinaru Žurnala: Potraživat će ga u kanalima

Hapšenja su uslijedila nakon velike istrage koju je vodio Europol u kojoj su sudjelovali Nacionalni odjel za kriminalističke istrage i Rotterdamski odjel za kriminalističke istrage za Nizozemsku. Sudjelovale su i istražne službe iz Španije, Francuske, Belgije, Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema insajderima, 'najmanje 15' velikih igrača je uhapšeno, uključujući 'Saada de Paaka', poznatog Pakistanca u kriminalnom okruženju. O koliko se novca radilo u kartelu govore slike i snimke koje je jutros objavio Europol, objavivši i da je ime operacije bilo 'Desert Light' (pustinjsko svjetlo, op.pr). Prikazuje desetke skupih automobila u garaži, ali i luksuzne kuće s bazenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije