Velika akcija u Dubaiju: Uhapšeni međunarodni narko bossovi, među njima i državljanin BiH!

1
Radiosarajevo.ba
Velika akcija u Dubaiju: Uhapšeni međunarodni narko bossovi, među njima i državljanin BiH!
Foto: Europol / Akcija u Dubaiju

Na zahtjev nizozemskog državnog odvjetništva (OM), dva muškaraca uhapšena su u Dubaiju pod sumnjom da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom.

Zahtjev za izručenje će biti upućen Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) za oba osumnjičenika, a nizozemska policija javlja da je jedan od uhapšenih 40-godišnji Nizozemac, koji je također državljanin Bosne i Hercegovine.

Protiv njega je također pokrenuto kriminalističko istraživanje na temelju presretnutih Sky poruka. Kazneni predmet protiv njega vode tužitelji Državnog tužiteljstva.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Portal Istraga.ba javlja da je navodno u pitanju Edin Gačanin Tito?

Prema informacija iz nizozemske policije, ovaj uhapšeni muškarac nije osumnjičen samo za uvoz velikih količina kokaina, već ga se sumnjiči i za pripremu uvoza gotovo 8000 kilograma sirovina za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antwerpen, a krajnje odredište im je bila kompanija u Nizozemskoj.

"Osumnjičenik je vjerojatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. To uključuje seriju od oko 1800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine s odredištem u Nizozemsku. Također se preko Sky chatova sumnja da je muškarac kao organizator, posrednik i financijer sudjelovao u uvozu 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Rotterdam", navode iz policije.

Akcija u Dubaiju
Foto: Europol: Akcija u Dubaiju

Nizozemska policija navodi da su hapšenja dio međunarodne operacije koju koordinira Europol. Uz Nizozemsku, uključene su i policijske i pravosudne službe iz Španije, Francuske, Belgije, UAE i Sjedinjenih Država.

Drugi osumnjičenik je 37-godišnji muškarac nizozemske i marokanske nacionalnosti. Njemu se u Rotterdamu sudi zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine, sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga i o njemu započela je dešifriranim porukama sa Sky kriptofona. Riječ je o teškim kaznenim djelima koja upućuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni se sumnjiči za važnu koordinacijsku ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom uzbunom od aprila 2022., a tražile su ga sve zemlje članice Interpola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije