Detalji velike zapljene droge u Pločama: Gdje je bila krajnja destinacija?

0
Radiosarajevo.ba
Detalji velike zapljene droge u Pločama: Gdje je bila krajnja destinacija?
Index.hr / Velike zapljene u regiji

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević gostovao je u RTL-u Danas gdje je komentirao posljednju zapljenu droge u Luci Ploče.

Otkrio je kako u ovom slučaju trenutno nema uhapšenih. Kazao je i kako je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da zapovjednik broda i posada nemaju veze s krijumčarenjem.

Droga je stigla iz Južne Amerike, tačnije iz Kolumbije. Brod kojim se prevozila prvi je put uplovio u Luku Ploče.

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

Izgrađen i ukrcan u Južnoj Americi

"Izgrađen je i ukrcan u Južnoj Americi i krajnja destinacija bila je Zapadna Evropa, Belgija. Ploče su bile samo slučajna stanica", rekao je Pavličević pa podsjetio kako je na podnožju broda, na dubini od 16 metara, utvrđen kontejner i otkriven kokain.

Objasnio je i kako su se akcije dogodile prije dva, odnosno tri mjeseca, a tek su sada izašli s njima u javnost jer je riječ o međunarodnoj akciji.

"S obzirom na količinu, jasno je da je o riječ o međunarodnoj organizaciji i međunarodno organiziranom krijumčarenju. Hrvatska policija provela je kriminalističko istraživanje i obavijestila putem Interpola ostale zemlje gdje su imali saznanja da se droga treba dalje distribuirati. U drugim zemljama nastavljaju kriminalistička istraživanja pa nismo mogli izlaziti u javnost", kazao je Pavličević.

Rekao je kako se s ovako domišljatim načinom skrivanja droge do sada nije susreo, a tvrdi kako policija analizom rizika provjerava pošiljke.

Najveća zapljena heroina

"Poučeni prethodnim zapljenama droge na području Luke Ploče i šire, sistematski pristupamo pregledu vozila za koja sumnjamo da prevoze sumnjiv teret. Pregledom ovoga smo našli i kokain i heroin", zaključio je istaknuvši kako je ovo akcija hrvatske policije i carine.

Podsjetimo, policija je pronašla 220 kilograma heroina. To je najveća zapljena heroina ikad u Hrvatskoj.

Pronađena su i 62 kilograma kokaina, a koja bi na ulici postigla vrijednost od oko 17 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije