U banama u Luci Ploče otkriveno 575 kg kokaina, trag vodi do firme u Tuzli

3
Radiosarajevo.ba
U banama u Luci Ploče otkriveno 575 kg kokaina, trag vodi do firme u Tuzli
Printscreen / Luka Ploče kokain

Dubrovačka policija jučer je u Luci Ploče zaplijenila rekordnu količinu kokaina. Čak 500 kilograma droge bilo je sakriveno u kontejneru s bananama

Nekoliko stotina kilograma kokaina visoke kvalitete koji je stigao u kontejneru s prostora Južne Amerike trebalo je preko Hrvatske prijeći u Bosnu i Hercegovinu, no hrvatska policija i carina uspješno su to spriječili. Posljednja zapljena kokaina iz marta neuporedivo je manja jer tada je zaplijenjeno 'tek' 73 kilograma kokaina.

Za policiju je sada najveća zagonetka tko je trebao preuzeti drogu koja bi na kraju,  na narkotržištu vrijedila više od 65 miliona eura, pa je, bez obzira na to ko to bio, naručitelju zadan ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do dva miliona eura za nabavu nije beznačajan, piše Jutarnji.hr.

Luka Ploče kokain - undefined

Printscreen: Luka Ploče kokain

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Europu i koja je neuralgična točka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu kontejnera, u posljednja je tri mjeseca 'sidrište' nekoliko velikih pošiljki droge. Upravo iz tog razloga u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj u vrijednosti od dva miliona dolara.

Prema raspoloživim informacijama, nitko od onih koji su 'pali' u prethodnim zapljenama nije izravno povezan s ovom pošiljkom. Dubrovačka policija međutim analizira sve što je vezano uz najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute do tvrtke koja je naručila banane, a u saradnji s policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH sarađuje se kako bi se otkrilo ko je mogući naručitelj te ko je trebao preuzeti i kojom rutom u BiH prevesti 500 kilograma kokaina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije