Niko od žrtava napada u El Pasu nije se želio sastati sa Trumpom

Radiosarajevo.ba
Niko od žrtava napada u El Pasu nije se želio sastati sa Trumpom

Predsjednik SAD-a Donald Trump pokušao je posjetiti žrtve napada u El Pasu koje su smještene u bolnici, ali nijedan od osam pacijenata nije želio se sastati s njim.

Trump je posjetio Univerzitetski medicinski centar El Paso u srijedu 7. augusta 2019. godine nakon pokolja koji se desio u subotu u kojem su ubijene 22 osobe i povrijeđeno više osoba, piše Unilad.

Predsjednik SAD-a posjetio je i grad Dayton gdje se desio još jedan masakr u nedjelju. Trump se sastao sa predstavnicima reda i zakona kao i sa onima koji su prvi stigli na mjesto napada.

Međutim nakon što je stigao u bolnicu u El Pasu dočekalo ga je neugodno iznenađenje jer se niko od žrtava nije želio sastati s njim.

Glasnogoornik Univerzitetskog medicinskog centra Ryan Mielke izjavio je za The Washington Post da je “ovo vrijeme vrlo osjetljivo za žrtve”.

“Neki od njih izjavili su da se ne žele susreti sa predsjednikom, neki su rekli da ne žele nikoga vidjeti”, dodao je Mielke.

Iako su odbili sastanak sa Trumpom, pacijenti su prihvatili posjetu zvaničnika Demokratske stranke, Veronice Escobar i Jesusa Garcije.

Za neke od žrtava politički pogledi utjecali su na prihvatanje posjete. Trump je žestoko kritikovan nakon napada, jer je izbjegao izmijeniti zakone o nošenju oružja, potom je pogrešne gradove spomenuo u kontekstu odavanja počasti žrtvama, te je vrijeđao kongresmena iz Texasa Beto O’Rourkea.

Međutim, dok pacijenti Univerzitetskog Medicinskog Centra u El Pasu nisu prihvatili Trumpovu posjetu, predsjednik SAD-a se uspio sastati sa dvije žrtve koje su otpuštene iz bolnice.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham kazala je da su predsjednik Trump i prva dama Melania prihvaćeni vrlo toplo ne samo od žrtava i njihovih familija već i od brojnog medicinskog osoblja koje je stajalo u hodnicima i pozdravljalo predsjednika.

Trump je kasnije na Twitteru napao medije za širenje lažnih vijesti o njegovoj posjeti Daytonu i El Pasu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije