Donald Trump posjetio Dayton i El Paso, dočekale ga žestoke reakcije

Radiosarajevo.ba
Donald Trump posjetio Dayton i El Paso, dočekale ga žestoke reakcije
Foto: EPA-EFE / Donald Trump u posjeti El Pasu

Američki predsednik Donald Trump posjetio je preživjele iz masovne pucnjave u El Pasu u Teksasu – jednom od dva grada koji je uzdrman zbog napada koji su odnijeli 31 život.

Hispanoamerikanci su bili meta napada iz mržnje kada je u subotu napadač u El Pasu ubio 22 osobe, piše BBC.

Trump je optužen za širenje mržnje prema latinoamerikancima.

On je u Teksas došao iz Daytona, u državi Ohio, gdje je posjetio preživjele iz pucnjave u kojoj je poginulo devet ljudi.

Prije polaska za Washington Trump je rekao da je zabrinut zbog "porasta mržnje prema bilo kojoj etničkoj grupi … bilo da je riječ o nadmoći bijelaca" ili bilo kakvoj "drugoj vrsti nadmoći".

Ali kongresmenka iz redova Demokratske stranke koja predstavlja El Paso, Veronica Escobar, odbila je da se sastane sa Trumpom rekavši da su njegove "rasističke riječi mržnje i postupci" nanijeli bol njenoj zajednici i zemlji.

Pucnjava u El Pasu tretira se kao mogući zločin iz mržnje. Većinu stanovnika čine latinoamerikanci, a osumnjičeni za napad je autor teksta objavljenog na Internetu u kojem navodi da je "ovaj napad odgovor na latinoameričku invaziju na Teksas".

U tekstu provjeravaju riječi američkog predsjednika koji je često koristio izraz "invazija" da bi opisao situaciju na američko-meksičkoj granici.

Policija tek treba da utvrdi tačan motiv za napad u Daytonu, ali su naveli da su otkrili dokaze "da je napadač proučavao nasilne ideologije".

Trumpove pokušaje da pucnjavu poveže sa mentalnim bolestima kritikovali su zdravstveni radnici.

U srijedu je predsjednik rekao da "ne želi puške u rukama bolesnih ljudi" i da " želi da obavi dodatne provjere".

Kakvo je bilo raspoloženje u El Pasu?

Trumpa i njegovu suprugu Melaniju na aerodromu su dočekali guverner Teksasa Greg Abbott i gradonačelnik El Pasa Dee Margo.

Proveli su više od sat vremena u gradskom Univerzitetskom medicinskom centru razgovarajući sa osobljem i žrtvama prije nego što su otišli u gradski centar za hitne operacije.

Demonstranti su duž rute kretanja držali plakate na kojima je pisalo "Idi kući. Nisi ovdje dobrodošao!" i "Trampova mržnja i rasizam nisu dobrodošli".

U izjavi na kraju posjete Trump je rekao da je imao "nevjerovatan dan".

"Volio bi da ste mogli da vidite sa koliko ljubavi i poštovanja se u Ohiju odnose prema predsjedniku“, rekao je Trump.

U gradu su Veronica Escobar i predsjednička nada Deomkratske stranke Beto O’Rourke prisustvovali mitingu "Jaki El Paso", na kojem je O’Rourke rekao da predsjednik "omalovažava" imigrante.

Ranije je O’Rourke – koji je porijeklom iz El Pasa – optužio Trumpa da je svojim "rasizmom" inspirisao napad u gradu .

Trump je ismijavao njegov španski nadimak iz djetinjstva "Beto".

Dok je predsjednik putovao u El Paso, Joe Biden, koji je u trci za demokratskog kandidata na izborima, napao je Trumpa, optužujući ga da podstiče "nadmoć bijelaca".

Šta je Trump rekao u Daytonu?

Pucnjava se dogodila u dijelu grada popularnom po noćnom životu u ranim jutarnjim satima.

Predsjednički par je u lokalnoj zračnoj bazi dočekala gradonačelnica Daytona Nan Whaley.

"Mislim da me je čuo", rekla je novinarima političarka iz redova demokrata.

Ali je dodala: "Ne znam hoće li on nešto da preduzeme… kada je riječ o zakonu za oružju.“

Trumpovi su potom otišli u daytonsku bolnicu u Miami Valley kako bi posjetili preživjele, kao i radnike i osoblje hitne pomoći.

"Bog vas je pogledao", rekao je predsjednik preživjelima i porodicama. "Želim da znate da smo stalno uz vas".

Ispred bolnice demonstranti su letjeli balonom "Trump beba" i držali transparente na kojima su napisali "Učini nešto", "Sačuvaj naš grad" i "Ti si zbog čega", javila je novinska agencija Reuters.

"On je predsjednik i ima veliku moć i koristi je da podstiče nasilje. Potrebno nam je da je iskoristi kako bi podstakao mir“, rekao je neimenovani demonstrant za CBS.

"On stvara podjelu u zemlji i moramo da razgovaramo. Znate, suludo je šta se događa sa tim oružjem, potrebno je uvesti restrikcije.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije