Broj pokolja porastao je otkad je Donald Trump u Bijeloj kući

Radiosarajevo.ba
Broj pokolja porastao je otkad je Donald Trump u Bijeloj kući
Foto: EPA-EFE / Građani odaju počast žrtvama masarka u El Pasu

Mržnja se pretvara u nasilje. Bez obzira na to što je američki predsjednik Donald Trump optužio medije da su oni krivi za širenje laži o ozračju mržnje koje vlada u zemlji, statistički podaci govore da je broj pokolja porastao otkad je on u Bijeloj kući. I nedavni pokolj šest osoba u Zagrebu je djelo mržnje, piše Večernji list.

Prije nego što dođe do nekog pokolja oružjem, u čovjeku zločincu dogodi se pokolj u duši. Porodične pokolje je teško zaustaviti, premda i na njih utječe ozračje, ali one kakvi su se dogodili u El Pasu i Daytonu u razmaku od samo 13 sati potaknuti su mržnjom prema drugačijem.

A za širenje takve mržnje odgovorni su političari. Trump može osuđivati medije za širenje lažnih vijesti o mržnji, ali je on taj koji urliče protiv stranaca, protiv drukčijih, protiv Latinoamerikanaca, pa i podiže zid na granici s Meksikom.

U takvoj klimi uvijek će se naći neko ko će s riječi mržnje prijeći na djela pokolja. Jer, ako predsjednik kaže da su stranci zlo, onda ću ih ja potamaniti. Ako se tome doda i da je lako doći do oružja, onda se dolazi do recepta za proizvodnju eksploziva uništenja najbližih.

Sada je Trump kazao kako bi se republikanci i demokrati trebali ujediniti u donošenju mjera za veću kontrolu prodaje oružja, ali njih veže i za pooštravanje zakona o imigraciji.

Web-stranica Gun Violence Archive, koja broji žrtve oružanih napada u SAD-u, iznosi da je u ovoj godini bila 251 pucnjava na grupu ljudi (mass shootings), a u cijeloj 2018. bilo ih je 323.

Istodobno ih je u Kanadi bilo tri, u Brazilu i Holandiji po jedna, a u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španiji nije zabilježena nijedna pucnjava na masu ljudi.

U SAD-u je jak lobi udruženja proizvođača oružja (NRA) koji ne želi strože zakone za kupnju oružja. Dok je teže zaustaviti ubistva unutar porodice (premda bi se uvijek moglo otežati kupnju oružja), moguće je nesijanjem mržnje prema drugome smanjiti ozračje opće mržnje, koja hrani mozak i dušu pojedinca koji pokoljima želi ukloniti uzrok mržnje.

Mrzitelji su nositelji pokolja u svojim dušama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije